Kommunerna bättre på att använda kompetenspengar
2014-09-16, Tidningenvision.se
Förra året fick kommunerna 293 miljoner kronor i det så kallade Omvårdnadslyftet för att utbilda personal. Nu tvingas de betala tillbaka 110 miljoner som de inte har utnyttjat. Men kommunerna har blivit bättre på att utnyttja pengarna.
Mellan 2011 och 2014 kunde kommunerna söka sammanlagt 843 miljoner kronor i Omvårdnadslyftet hos Socialstyrelsen. Satsningen skulle öka kompetensen hos personalen inom äldreomsorgen.
Kommunerna har ansökt om pengar till kompetensutbildning och har fått en summa pengar i förskott. Därefter har de redovisat hur många gymnasie- eller högskolepoäng de anställda har tagit och fått behålla pengarna om man uppfyllt de uppställda kraven.
Under 2011 och 2012 fick kommunerna sammanlagt 387 miljoner kronor men tvingades betala tillbaka 228 miljoner kronor som de inte utnyttjade. Kommunerna fick då kritik från Socialstyrelsen för att man bara utnyttjade 40 procent av pengarna. Som skäl angav kommunerna att det var svårt att hinna med att planera och genomföra utbildningarna.
Men i den senaste rapporten, som rör 2013 års Omvårdnadslyft, konstaterar Socialstyrelsen att kommunerna blivit bättre på att använda kompetenspengarna.
Av de 293 miljoner kronor som 202 av landets kommuner fick ut fullföljde personalen utbildningar som sammanlagt kostade 183 miljoner kronor. Kommunerna utnyttjade alltså 60 procent av pengarna.
”Det är positivt att utnyttjandegraden har ökat från 40 till 60 procent men det återstår en hel del innan utnyttjandet motsvarar de medel som regeringen satsat”, skriver Socialstyrelsen i sin rapport.
Socialstyrelsen räknar med att omkring 17 000 personer gått någon utbildning sedan starten. På gymnasienivå handlade de flesta utbildningarna om etik, hälsopedagogik, medicin, psykologi samt vård och omsorgsarbete. Inom högskolan var ämnen som bemötande, demenssjukdom och palliativ vård vanligast.