Forskarna Maria Wolmesjö och Angelika Thelin har undersökt vilken inverkan arbetsvillkoren för cheferna har för kvaliteten på omsorgen. Foto: Lasse Nilsson
Så påverkar chefernas villkor omsorgen
2014-11-25
Vilken inverkan har arbetsvillkoren för första linjens chefer för en god kvalitet inom äldreomsorgen? Det har Vision gett två forskare i uppdrag att ta reda på.
– Just nu pratas det väldigt mycket om att förbättra kvaliteten inom äldreomsorgen och regeringen delar ut nya pengar för att öka bemanningen. Men vi saknar ett perspektiv i debatten och det är vem som ska leda alla dessa nya människor, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg i Vision.
Forskarna Angelika Thelin och Maria Wolmesjö har sammanställt tidigare forskning kring ledarskapet inom äldreomsorgen. De kommer bland annat fram till att första linjens chef är en optimistisk kvinna som leder andra kvinnor, vars uppdrag är att ge äldreomsorg av högsta kvalitet.
Ledarskapet inom äldreomsorgen har två dimensioner, en intern och en extern. Den interna dimensionen handlar om att vara chef inom en organisation och över personal, medan den externa dimensionen handlar om att arbeta gentemot det omgivande samhället.
Första linjens chefer behöver goda kunskaper i allt från hälsa, vård och omsorg bland äldre personer, till ekonomi, organisation, personalfrågor, ledarskap och fastighetsskötsel. Arbetssituationen präglas av att navigera inom fasta ekonomiska ramar och regelsystem i en verksamhet som utmärks av ständigt förändrade behov bland äldre personer. Dessutom ska de hantera motstridiga behov, intressen och förväntningar bland omsorgstagare, anhöriga, medarbetare, ledning och politiker med flera.
– Rapporten kommer fram till att en god kvalitet i omsorgen bygger på närvarande och relationsbyggande chefer och chefer som kan administrativa frågor. Cheferna måste få förutsättningar för olika former av ledarskap, säger Kristina Folkesson.
Bland de förutsättningarna är ett rimligt antal underställda en av de viktigaste frågorna för Vision. En annan är stöd och extern handledning i olika frågor till exempel från IT-avdelningen, fastighetsförvaltning och HR.
– Personligen tror jag också att det krävs någon form av kompletterande utbildning. Det behövs kunskaper både i äldreomsorg och i ledarskap, säger Kristina Folkesson.