Robotar i äldrevården granskas
2014-05-26, Tidningenvision.se
Är nattkameror, GPS och hälsorobotar enbart av godo? Nu startas en utredning om vilka etiska aspekter det finns på att använda kameraövervakning och robotar i vården av äldre.
Det är Statens medicinsk-etiska råd som i ett projekt ska undersöka vilka etiska aspekter som kan finnas på kameraövervakning och robotar inom äldrevården. Uppdraget är inriktat på sjukvården, men i vissa fall handlar det om samma teknik som kan användas i hemtjänsten och på äldreboenden.
Ett exempel är Giraffen, en fjärrstyrd robot på hjul som kan rulla runt hemma hos äldre och där personalen kan sköta kommunikationen via en videoskärm. Giraffen har testats i Västerås som ett alternativ till hembesök på dagen. Där har man också prövat nattlig tillsyn med mörkerseende kamera.
– Det finns många positiva aspekter på robotar inom hälso- och sjukvården och i den etiska diskussionen kommer rådet att väga för- och nackdelar emot varandra,”, säger projektledare Helena Teréus på Statens medicinsk-etiska råd.
Vilka för- och nackdelar kan finnas?
– Till exempel kan äldre få ökad livskvalitet och självständighet genom användning av robotar men det finns även en risk för förlust av mänsklig kontakt. Rådet kommer att analysera vad den nya robottekniken i vården kan få för konsekvenser för individen, säger hon.
Andra tekniska innovationer där det kan finnas anledning att titta på etiska aspekter är GPS monterat i trygghetslarm, duschrobotar och Paro, den terapeutiska robotsälen som reagerar på tal och beröring och som bland annat används på äldreboenden i Tierp.
Statens medicinsk-etiska råd kommer inte att göra någon kartläggning av hur utbrett det är med robotar och övervakning. Projektet är inriktat på att göra en analys av de etiska frågeställningarna. En preliminär rapport ska vara klar i november.