4 500 ska få personalen att stanna
2014-05-23, Tidningenvision.se
Luleå kommun inför ett lönetillägg till socialsekreterare som jobbar med barn och ungdomar. Tillägget ska höja statusen på jobbet och bromsa den stora personalomsättningen.
Socialförvaltningen i Luleå har länge haft problem med arbetsmiljön och en hög personalomsättning på barn- och ungdomssektionen. I vintras dömdes verksamheten att betala 300 000 kronor i vite för att socialsekreterarna hade en farlig och stressig arbetsmiljö.
Barn- och ungdomssektionen har, precis som många liknande enheter på andra håll i landet, haft svårt att rekrytera erfarna socialsekreterare vilket har lett till att unga socialsekreterare med mindre erfarenhet fått jobb på barn- och ungdomssektionen (Bus). Det har i sin tur medfört att lönerna på enheten har blivit lägre än inom andra verksamheter.
–Vi har fått en omvänd lönestruktur. Egentligen borde man komma till Bus när man är erfaren och har många år i yrket, säger Håkan Dahlqvist, chef för strategiskt stöd vid socialförvaltningen.
För att bromsa personalomsättningen och behålla kompetent personal provar nu enheten att ge ett lönetillägg till socialsekreterarna på 1 500 kronor i månaden utöver löneökningen i den årliga löneöversynen. De kommande två åren ökas tillägget ytterligare och ska efter tre år vara 4 500 kronor i månaden.
–Vi kommer att följa upp den här satsningen för att se hur stor löneökning som behövs för att socialsekreterarna ska stanna.
Kommer pengarna aldrig att föras in på den fasta månadslönen?
–Nej, tanken är att det ska vara ett tillägg tills vidare, men det är ju fast så länge du är kvar på arbetsplatsen, säger Håkan Dahlqvist.
Vision ordförande i Luleå, Sirpa Jacobsson, är positiv till lönesatsningen.
–Vi tycker att det är jättebra, det här tillägget kanske kan få personalen att stanna så att det blir stabilitet på enheten. Men det är också viktigt att fortsätta arbetet med att förbättra arbetsmiljön, säger hon.
Håkan Dahlqvist säger att socialförvaltningen kommer att fortsätta ansträngningarna för att förbättra arbetsmiljön. Hittills har sektionen bland annat fått flera chefer, ökat personalstyrkan och gått igenom alla arbetsprocesser för att försäkra sig om att de jobbar på ett effektivt sätt.
–Just nu gör vi individuella riskbedömningar för alla anställda skriftligen och den modellen kommer vi att fortsätta vidareutveckla.