–Det fungerar bra, det är ett mobilt system i en mobil verksamhet, säger Jan-Erik Samuelsson, avdelningschef på socialtjänsten i Uddevalla kommun.
Flera kommuner i landet provar just nu att använda smarta telefoner i hemtjänsten. I Stockholm börjar nu i januari både privata och kommunala utförare att tidsregistrera och dokumentera vilka insatser de gör hos brukarna. I november startade även Göteborgs stad ett liknande pilotprojekt där hemtjänstpersonalen har tillgång till planering och genomförandeplaner för brukare de befinner sig hos.
Sedan en månad tillbaka använder all personal i hemtjänsten, totalt omkring 40 anställda, i Ljungskile i Uddevalla kommun en särskild app i sina mobiltelefoner för att skriva ned händelser utöver det vanliga som rör brukaren.
Det kan vara anteckningar om hur brukaren mår, om han eller hon har ramlat, inte har velat äta eller behöver hjälp med ledsagare till sjukhus.
Uddevalla kommun digitaliserar all dokumentation inom äldre- och handikappomsorgen. På boenden har personalen tillgång till datorer där de kan skriva ned vad de gör. Men inom hemtjänsten har personalen fått ta med sig egna anteckningar ut till brukarna och dokumenterat vad de gjort i efterhand när de kommit tillbaka till kontoret.
–Nu kan de skriva ned allt direkt på plats i stället för att ha allt i huvudet eller nedskrivet på små lappar. Dokumentation blir också direkt tillgänglig för andra som chefer och biståndshandläggare, säger Jan-Erik Samuelsson, avdelningschef inom socialtjänsten.
Jenny Wallman, enhetschef i hemtjänsten i Ljungskile, tycker att appen fungerar bra.
–För mig som enhetschef innebär det att jag kan följa verksamheten och våra vårdtagare dagligen, direkt på min dator. Mitt kontor ligger två mil ifrån min enhet och nu slipper jag åka dit bara för att läsa dokumentationen i pärmarna, säger Jenny Wallman.
Jenny Wallman säger att det fanns en viss oro i personalen för att tekniken skulle vara svår att använda.
–Det var mycket lättare att använda än de trodde. Det finns vissa som tycker det är svårt med datorer och mobiltelefoner men jag tror att alla tycker att det här systemet är helt okej, säger Jenny Wallman.
Hemtjänstpersonalen kan använda appen överallt där det finns mobiltäckning. De enda tekniska problem som hittills dykt upp är just att det har varit dålig täckning på vissa platser.
Jan-Erik Samuelsson säger att systemet är säkert ur sekretessynpunkt.
–Inget sparas i mobilen. Det man skriver överförs via mobilnätet till vårt datasystem. Dessutom måste användaren logga in, både i sin mobil och i datasystemet, med en särskild behörighet, säger han.
Systemet ska användas januari ut sedan ska det utvärderas. Om det fungerar bra kommer all hemtjänst i hela kommunen att börja använda appen.