– Det är lyxigt att kunna ta ut de här dagarna och få vara hemma med barnen när de är lediga från skolan, säger Ida Nilsson, utbildningssekreterare i Robertsfors kommun, som nu får fem lediga dagar utöver sina 25 semesterdagar.
– Jag värderar den lediga tiden mer än pengarna i semesterdagstillägget, säger hon.
Robertsfors är en av de kommuner där Vision nyligen har tecknat avtal med arbetsgivaren om att de anställda ska kunna byta till sig fler lediga dagar.
– En del vill och behöver ha mer ledighet så förhoppningsvis får vi en mer motiverad personal,
säger kommunchefen Karl-Johan Bergmark.
I många kommuner är det bara Visions medlemmar som får erbjudandet och det är allra vanligast bland tjänstemän. Det beror till stor del på att arbetsgivaren inte behöver ta in vikarier på samma sätt som inom vården, omsorgen och skolan.
Karl-Johan Bergmark tror inte det är någon större risk att arbetshögarna och stressen ska växa för dem som är lediga utan vikarie.
– Förhoppningsvis kan man planera arbetet så att det går att lösa.
2002 kläckte Vision (dåvarande SKTF) och arbetsgivaren i Tyresö kommun idén att man kan byta semesterdagstillägget mot lediga dagar. Bytet är frivilligt och gäller ett år i taget. Efter det har många följt efter. Bara de senaste två åren har minst ett 60-tal kommuner tillkommit.
Men det är fortfarande en majoritet som inte har infört bytet. Vanligaste skälet kommunerna anger är att personalen redan har mycket sparad semester eller att arbetsgivaren inte har fått frågan från fack eller anställda. Några svarar att det är svårt och dyrt att administrera, andra att man vill att alla anställda ska ha samma villkor.
I Solna har Vision länge försökt få till ett avtal men arbetsgivaren har hittills varit kallsinnig.
– Vi har redan ett av de mest generösa arbetstidsavtalen bland kommunerna. Vi har lediga klämdagar, två timmars arbetstidsförkortning på fredagar och fyra lediga halvdagar. I dagsläget finns det ingen anledning att gå in i ett nytt avtal, säger personalchefen Sofia Birk.
Några kommuner säger nej med motiveringen att det bryter mot semesterlagen. Tidigare avrådde Sveriges Kommuner och Landsting kommunerna att gå med på bytet av just det skälet. Men sedan ett par år har SKL och Vision gemensamma riktlinjer för hur ett avtal ska se ut.
– Frågan är visserligen inte rättsligt prövad. Men sannolikheten för att det inte skulle vara lagligt är mycket liten, säger Visions ombudsman Kurt Blomqvist.
Hittills har över 40 procent av kommunerna infört möjligheten och ytterligare ett 20-tal är på gång.
Robertsfors ska göra en utvärdering om ett år. Då kan även kommunchefen Karl-Johan Bergmark dela med sig av sina erfarenheter.
– Jag har också valt att byta mot flera lediga dagar, eftersom mitt arbete kräver så mycket att några extra vilodagar känns bättre för att hinna ladda batterierna, säger han.