Många socialchefer överväger att hoppa av
2013-09-25, Tidningenvision.se
Jobbet är utsatt och arbetsbelastningen hög. Det är några av förklaringarna till att bara var tredje socialchef tror att de är kvar på sin tjänst om tre år.
För fjärde året presenterar Vision en socialchefsrapport, i år heter den Mod att planera. Precis som tidigare uppger socialcheferna att de trivs med sitt arbete, med ledarskapet och mötena med andra människor.
Men fram träder också bilden av en pressad yrkesgrupp. Allt färre upplever att de har tillräcklig tid för att utveckla verksamheten på ett strategiskt sätt, relationen till politikerna har försämrats och nästan var fjärde socialchef har blivit utsatt för hot och våld under de senaste fem åren.
Det är några av förklaringarna till att omsättningen på socialchefer är hög runt om i landet. Enligt Visions undersökning tror bara var tredje socialchef att de är kvar på sin nuvarande tjänst om tre år. Uppgifter från Arbetsförmedlingen bekräftar också att rörligheten är stor inom yrkesgruppen.
Ann-Kristin Anderssons historia är på många sätt typisk. 2009 fick hon jobbet som socialchef i Övertorneå kommun. Till en början trivdes hon, men ganska snart kände hon att hon överhopades av arbete.
– Övertorneå är en liten kommun och jag hade nästan inget administrativt stöd samtidigt som kraven på rapporteringar, uppföljningar och statistik växte för varje år. Det mesta landade på mitt bord och trots att jag arbetade långa dagar hann jag inte med de långsiktiga strategiska frågorna, berättar Ann-Kristin Andersson.
Stressen och känslan av otillräcklighet växte och tog med tiden ut sin rätt. Hälsan började vackla och i våras bestämde sig Ann-Kristin Andersson för att lämna socialchefsjobbet.
– Jag hade behövt en enhetschef som avlastade mig och dessutom en administratör på heltid som tog hand om enklare rutinuppgifter. Nu fick jag göra allt på egen hand och det blev helt enkelt för mycket, säger Ann-Kristin Andersson som nyligen har tillträtt en ny tjänst som föreståndare på ett HVB-hem i Övertorneå.
Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på Vision, konstaterar att Ann-Kristin Andersson är långtifrån ensam om sina erfarenheter.
– Rapporten visar att socialcheferna är i stort behov av administrativt stöd och kvalificerat verksamhetsstöd så att de kan delegera vissa arbetsuppgifter. Då får cheferna luft i sin tjänst och möjlighet att ta tag i de mer övergripande frågorna, säger Kristina Folkesson.