Konkurrens höjer inte kvalitet i äldreomsorg
2013-09-20, Tidningenvision.se
Det finns inga belägg för att konkurrensutsättning leder till högre kvalitet i äldreomsorgen. Det visar sammanställning av forskning i de nordiska länderna samt USA och Kanada.
Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet har gjort en rapport om privatiseringen av äldreomsorgen i Sverige, Norge, Danmark och Finland samt USA och Kanada.
I norden har den privata vinstdrivna äldreomsorgen ökat mest i Sverige och Finland och där har också de stora internationella företagen etablerat sig mest.
Enligt rapporten finns det ännu begränsade kunskaper om effekterna av konkurrensutsättningen i de nordiska länderna. Men enligt forskarna finns det inga belägg för att konkurrens har lett till bättre kvalitet av äldreomsorgen.
I Kanada och USA visar forskningen däremot att den vinstsyftande äldreomsorgen har betydligt lägre kvalitet än den som drivs utan vinstintressen. En annan negativ konsekvens i nordamerika är att en omfattande kontrollapparat vuxit i takt med att de vinstdrivna företagen tagit över.
I Norge prövar man att utveckla äldreomsorgen genom att engagera brukare, anhöriga och personal som ett alternativ till konkurrens och valfrihetsmodeller. Där behöver de icke-vinstsyftande äldreboendena inte heller konkurrera på samma villkor som de med vinstintressen.
– Det finns all anledning att försöka lära av erfarenheterna i andra nordiska länder, liksom från länder med längre erfarenhet av äldreomsorg i vinstsyftande regi, säger professor Marta Szebehely vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.
Förra våren presenterade Socialstyrelsen en rapport om skillnaderna på kvalitet i privat och offentligt driven äldreomsorg. Inte heller den gav något entydligt svar på vilken driftsform som gav bäst kvalitet.
Här finns hela rapporten från Stockholms universitet.