Facket kördes över vid chefstillsättning
2013-10-02, Tidningenvision.se
Socialchefen anställde en hög chef utan att bry sig om fackens invändningar. Nu river Vision i Östhammar samverkansavtalet med kommunen.
Fakta
Samverkansavtalet är en del av kollektivavtalet. I avtalet, som fack och arbetsgivare kommer överens om, beskrivs hur man ska arbeta för att de anställda ska få större inflytande på arbetsplatsen. Det kan handla om arbetsplatsträffar (APT), formerna för utvecklingssamtal eller hur man ska genomföra kompetensutveckling.
Källa: Vision
Ett samverkansavtal kan beskrivas som ett smörjmedel i det kommunala maskineriet. I stället för att fack och arbetsgivare ska sitta och förhandla enligt medbestämmandelagen, MBL, ska man försöka komma fram till lösningar i samförstånd. Att facket ska få ha en åsikt vid anställningar av högre chefer är en viktig del i avtalen, som ser ganska lika ut över landet.
Enligt Nils Cidh, Visions ordförande i Östhammar, har det under en längre tid funnits ett missnöje från flera fackliga organisationer med hur socialchefen Kenneth Lindholm handskas med samverkansavtalet. Droppen som fick bägaren att rinna över var anställningen av en chef på socialförvaltningen där facken tyckte att man borde träffa fler aspiranter än den som socialchefen fastnat för.
–Han (Kenneth Lindholm) har visat ett tydligt förakt för grundtanken med samverkan, och samarbetet med facket, säger Nils Cidh som också påpekar att det generellt finns ett bra samarbete mellan Vision och arbetsgivaren i kommunen.
Kenneth Lindholm har lyssnat på den fackliga kritiken men tycker inte att det begåtts några fel vid den aktuella chefstillsättningen.
– Även om vi grunden har en god samverkan mellan fack och arbetsgivare här i Östhammar kan det uppstå situationer där vi inte kan jämka oss samman och då måste man från fackligt håll också acceptera att arbetsgivaren har en annan uppfattning, säger Kenneth Lindholm.