I år har antalet inledda barnavårdsutredningar ökat kraftigt i Tyresö kommun. Fler barn än tidigare utreds och långa, komplicerade utredningar har fått till följd att nya ärenden inte kan påbörjas. Följden har blivit orimliga utredningstider och att högarna växer.
Politikerna i socialnämnden har det yttersta ansvaret för verksamheten. Men rätten att fatta beslut kan delegeras till tjänstemännen på förvaltningen. Det handlar om beslut om utredningar ska inledas, läggas ned, om man inte ska vidta några åtgärder eller förlänga dem.
Nu har arbetsbelastningen blivit så hög att tjänstemännen inte längre kan ta ansvar för utredningarna. De har därför lämnat över en lång lista på barnutredningar där politikerna själva får fatta beslut om vad som ska göras. Det handlar bland annat om fall med misstänkt barnmisshandel, misstänkt missbruk, ungdomsbrottslighet och våld mellan föräldrarna. Det är också en lång lista med oavslutade utredningar som pågått i upp till tio månader.
–Det här är ett jättebra sätt att påvisa att man inte har tillräckligt med resurser i stället för att köra slut på medarbetarna och riskera att det blir fel i utredningarna, säger Max Tegman, Visions avdelningsordförande i Tyresö kommun.
Enligt socialnämndens ordförande Andreas Jonsson (M) handlar krisen i Tyresö främst om att det är svårt att rekrytera socialsekreterare. Personalomsättningen har varit stor och flera erfarna har slutat. Hälften av de anställda på utredningsenheten har jobbat där mindre än ett år.
–Situationen är förstås allvarlig och vi tittar nu på alla delar för att det ska bli bättre. Vi har skjutit till 6,4 miljoner kronor nu i höst och har inte några besparingskrav på enheten.
Kommer enheten att få mer pengar för att klara krisen?
–Vi får se om det blir mer tillskott, det är ju bara en månad kvar på året. Det viktigaste nu är att vi får till en så bra situation att vi kan hjälpa så många barn som möjligt, säger Andreas Jonsson.
Förvaltningen har tagit fram ett åtgärdsprogram för att lösa situationen. 20 socialsekreterare ska få kvalificerade vidareutbildning under 2014. Extra personal kommer att timanställas och från 1 januari kommer även konsulter att hyras in samtidigt som man försöker rekrytera nya socialsekreterare.
Max Tegman på Vision anser att löneläget har bidragit till att kommunen har svårt att rekrytera socionomer. Han välkomnar att individ- och familjeomsorgen omedelbart ska göra en fördjupad lönekartläggning.
–Det tyder på att de finns en viss självkritik. Hade man haft en högre lönenivå hade man haft bättre möjligheter att konkurrera med till exempel Stockholms stad, då kanske man aldrig hade hamnat i den här sitsen.
Andreas Jonsson säger att lönerna i Tyresö inte ligger lägre än i andra kommuner.
–Vi måste titta på helheten, hur vi kan göra det här till en attraktiv och effektiv arbetsplats med spännande och intressanta arbetsuppgifter.