Få slår larm om egna fel
2013-03-20, Tidningenvision.se
Sedan 2011 är anställda inom individ- och familjeomsorgen skyldiga att anmäla allvarliga missförhållanden i den egna verksamheten. Hittills är dock lex Sarah ett verktyg som används mycket sparsamt.
Fakta
- Personal inom äldreomsorgen och handikappomsorgen är skyldig att anmäla brister och missförhållanden i den egna verksamheten. Sedan den 1 juli 2011 omfattas även anställda inom individ- och familjeomsorgen och personal på behandlingshem som drivs av Statens institutionsstyrelse.
- Anställda ska rapportera brister till chefen och/eller socialnämnden som i sin tur genast ska utreda och åtgärda problemet. Allvarliga missförhållanden ska anmälas till Socialstyrelsen.
- Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14 kapitlet, 3 paragrafen i socialtjänstlagen. Namnet kommer från undersköterskan Sarah Wägnert, som 1997 offentligt anklagade sin arbetsgivare för vanvård vid äldreboendet Polhemsgården i Solna.
– Alla kommuner har inte kommit på banan ännu. Det är rimligt att tro att antalet anmälningar kommer att öka under 2013, säger Lena Fyhr, inspektör på Socialstyrelsen.
Sedan första juli 2011 omfattas hela socialtjänsten av lex Sarah. Sedan dess är även anställda inom individ- och familjeomsorgen skyldiga att slå larm om allvarliga brister i myndighetsutövningen.
Drygt ett och ett halvt år har gått, men antalet anmälningar är fortfarande få. Under 2012 granskade Socialstyrelsen totalt 837 anmälningar, bara ungefär en tiondel kom från individ- och familjeomsorgen.
Av dessa gällde ingen familjerätt och bara fem rörde ekonomiskt bistånd. Den övervägande majoriteten av anmälningarna från individ- och familjeomsorgen, 81 stycken, gällde barn och familj.
Inom äldreomsorgen handlar anmälningarna ofta om brister i bemötandet, men inom individ- och familjeomsorgen är det rättssäkerheten och myndighetsutövningen som står i fokus. Det kan vara allt från utredningar som inte har påbörjats i tid till sekretessbelagda handlingar som kommit på villovägar.
Eva Toft är chef för individ- och omsorgsförvaltningen i Skurups kommun. Enligt henne är det inte brist på kunskap bland personalen om vad lex Sarah innebär som är förklaringen till att så få brister
och missförhållanden har rapporterats.
– Nej, de anställda hos oss har fått utbildning och skrivit på ett papper om att de har informerats om vad som gäller. Dessutom tar vi upp det på varje arbetsplatsträff, men det tar sin tid att vänja sig vid ett nytt arbetsredskap, säger hon.
Har ni gjort någon lex Sarah-anmälan inom individ- och familjeomsorgen i Skurup?
– Nej, vi hade ett ärende som vi diskuterade, men det ledde inte till någon anmälan. Men det är ett viktigt kvalitetsinstrument som vi säkert kommer att använda i framtiden, säger Eva Toft.