Anmälan minskar risken att göra fel
2013-03-20, Tidningenvision.se
Ett barnärende i Svedala kommun som hanterades på fel sätt. Det var bakgrunden till en av de 81 lex Sarah-anmälningar om barn och unga som Socialstyrelsen granskade förra året.
Det började med att tre anmälningar kom in till socialtjänsten i Svedala för ett drygt år sedan. Anmälningarna, som alla handlade om en liten pojke som for illa, kom från polisen, barnavårdscentralen och barnets mor.
Den ansvariga handläggaren hade flera möten med föräldrarna men gick senare under våren på föräldraledighet. Handläggaren som tog över beslutade att lägga ned ärendet utan att göra några egna utredningar.
– Det var fel. Saken borde ha utretts djupare, då hade vi kanske kommit fram till ett annat beslut, säger Fredrik Palmgren, chef för individ- och familjeomsorgen i Svedala kommun.
En socialsekreterare slog larm och kommunens vård- och omsorgsledningsgrupp beslutade i september att det rörde sig om ett allvarligt missförhållande och gjorde en lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen.
I anmälan beskrevs dels vad som hade hänt, dels vilka åtgärder som hade satts in för att samma sak inte ska inträffa igen. Man hade bland annat infört nya rutiner i ärendeprocessen så att ingenting ska falla mellan stolarna.
Dessutom hade man skapat en modell för hur förstalinjens chef ska få överblick över alla ärenden som pågår.
Åtgärderna som följde på anmälan har förbättrat verksamheten och stärkt rättsäkerheten för klienterna, tycker Fredrik Palmgren.
– Absolut. I barnutredningar handlar det om att säkra upp så att det alltid blir rätt. Med förbättrade rutiner kan vi minimera risken att någonting går fel.
Fredrik Palmgren är positiv till att skyldigheten att göra lex Sarah-anmälningar numera också omfattar individ- och familjeomsorgen. Men han konstaterar att det är någonting nytt ”som inte riktigt har satt sig i väggarna”.
– Inom äldreomsorgen är man vana vid att rapportera avvikelser, men vi saknar den traditionen. Därför ska vi ha en utbildningsdag minst en gång om året så att alla medarbetare verkligen vet när de ska göra en lex Sarah-anmälan, säger Fredrik Palmgren.