Under de senaste åren har flera mutskandaler avslöjats i Göteborg, Jönköping och Falun. Plötsligt stod det klart att det förekommer mutor och korruption även i Sverige och till och med i kommunerna.
Göteborgs stad beslutade snabbt att inrätta en så kallad whistleblowerfunktion. För att de anställda ska känna sig trygga och säkra på att deras tips inte sopas under mattan valde kommunen att anlita ett externt advokatkontor för att ta emot tipsen.
– Vi har fått ett 40-tal tips sedan vi startade i september 2011. Det mesta har kommit via mejl till oss eller till advokatbyrån, säger Jan Persson, stadsjurist i Göteborg.
En utvärdering som gjordes vid årsskiftet visade att advokatbyrån hade tagit emot 28 tips. Byrån tog 10 000 kronor i månaden och kommunen lade ned i snitt tre timmar på varje ärende. Kostnaden per tips har beräknats till mellan 5 000 och 6 000 kronor.
– Men vi har inte haft några tips om stora mutor. Vi har bara gjort en polisanmälan men den ledde inte någonstans. Det var en gammal grej om en chef på Vinnova som skulle ha låtit leverantörer lägga om ett tak och reparera en båt. Ett dilemma är att många tips är vaga och anonyma, det blir svårt att ställa kontrollfrågor, säger Jan Persson.
Jönköpings kommun införde en liknande funktion förra våren efter flera fall av misstänkta mutor som lett till ryktesspridning, tidningsartiklar och polisanmälningar. De första månaderna fick stadsjuristen Ulrika Rosander ta emot omkring 25 tips. Under hösten sjönk antalet till ett tips i månaden men sedan årsskiftet har det varit tyst.
– Det fanns helt klart ett uppdämt behov. Många av de första ärendena kom i kölvattnet av de tidigare händelserna och rörde ganska gamla saker, säger hon.
Flera av tipsen har lett till polisanmälningar. Ett gick hela vägen till Riksenheten mot korruption men lades nyligen ned i brist på bevis. I ett annat fall, som delvis uppdagades genom ett tips, blev en anställd som hade alltför nära kontakter med en leverantör av med jobbet.
Ulrika Rosander tycker att medvetenheten i kommunen och bolagen har ökat. Hon får oftare frågor från anställda om de kan följa med leverantörer på idrottsevenemang eller ta emot gåvor. Även leverantörerna har blivit mer medvetna.
– Det är faktiskt inte ovanligt att företag ringer inför en avtackning av en tjänsteman och undrar vad de kan ge för gåva utan att någon riskerar problem, säger hon.
Det finns också kritik mot whistleblowerfunktionerna. Vision i Göteborg motsatte sig införandet med motiveringen att det kunde leda till ryktesspridning och skvaller från anställda som är sura på chefen.
Avdelningens ordförande Marcus Gustavsson tycker fortfarande att kommunen i stället ska satsa på värdegrundsarbete så att de anställda vet vilka värderingar och regler som gäller.
– Whistleblowerfunktionen inger en falsk trygghet, då kan arbetsgivaren säga att den har gjort någonting. Tänk om man hade lagt pengarna på arbetsmiljöfrämjande åtgärder i stället, säger han.
Stadsjuristen Jan Persson håller med om att det förekommer skvaller och anonym smutskastning men tycker att de problemen går att hantera. Det finns inga planer på att lägga ned funktionen.
– Vi har redovisat kostnaderna för kommunstyrelsen och de har inte sagt något så jag utgår från att vi fortsätter. En vacker dag kanske det trillar in ett jätteviktigt tips. Det är som nödutgången på ett diskotek, det är viktigt att den finns men den behöver kanske aldrig användas.