271 polisanmälningar gjordes förra året efter att personal inom kommunernas individ- och familjeomsorg, IFO, utsatts för hot eller våld. Siffran baseras på en enkät som Tidningen Vision har gjort, som besvarats av 146 IFO-enheter i 134 kommuner.
Det betyder alltså nästan två incidenter per IFO-enhet i snitt. Och då saknas ändå uppgifter från enheter i de största kommunerna, vilka antas ha gjort fler polisanmälningar.
Individ- och familjeomsorgen i Eskilstuna respektive Linköpings kommuner polisanmälde hot eller våld mot personal tolv gånger vardera under förra året. De allra flesta anmälningarna rörde socialsekreterare.
– Att det var så pass många kan bero på att vi inte accepterar något, utan allt ska polisanmälas. Det är inte upp till personalen att säga ”ingen fara, jag vet ju hur han är och känner honom” och så vidare, säger Kerstin Eriksson, områdeschef i Eskilstuna.
Kerstin Eriksson tror att socialsekreterare accepterade mer förr, men efter några otäcka händelser de senaste åren, har man nu blivit mer på tå, som hon uttrycker det.
– Om vi inte markerar för en klient att vi tar ett mindre hot på allvar redan första gången, kan hotet bli värre nästa gång.
Även i Linköping tas hot och våld mot personalen på allvar – numera. Enligt Eva Åbrodd, socialsekreterare och skyddsombud, var det vanligt att cheferna för några år sedan la locket på. Bland annat lät man vid ett tillfälle bli att polisanmäla att en kollega fanns med på en persons dödslista.
– Då gick jag i taket och krävde utbildning till alla på socialkontoret om vad som gäller vid hot- och våldssituationer, säger Eva Åbrodd.
Vid ungefär samma tillfälle kom Arbetsmiljöverket och inspekterade hela förvaltningen och hade
flera synpunkter på hur arbetet mot hot och våld skulle kunna förbättras.
Antalet polisanmälda hot- eller våldssituationer stiger med kommunernas storlek i vår enkät. Men det finns undantag. Tidaholm, som tillhör den mindre halvan av Sveriges kommuner, gjorde sju polisanmälningar inom individ- och familjeomsorgen 2012.
– Det beror på att allt som händer ska anmälas till arbetsledningen, som efter samtal med den som upplevde situationen, beslutar om polisanmälan ska göras. En förklaring är också att några av polisanmälningarna rörde hot från samma person, säger socialchefen Bengt Höglander.
Men det förebyggande arbetet i Tidaholm är aktivt. Enligt Bengt Höglander har en ombyggnad gjort kontoret säkrare, personalen har fått öva på hotsituationer och man jobbar mycket med bemötandefrågor, även i receptionen och telefonväxeln.