Dålig kontroll bakom svindeln i Gävle
2013-02-07, Tidningenvision.se
Förvaltningen budgeterade för miljonförskingringen. Det var en av anledningarna till att den misstänkta tjänstemannen kunde lura kommunen på över 20 miljoner. Nu får Gävle kommun allvarlig kritik i en revisionsrapport.
Fakta
Den misstänkta tjänstemannen avslöjades i november i fjol efter att hon ska ha fört över 100 000 kronor från kommunen till sitt eget konto. Samma dag som kommunen polisanmälde den omfattande förskingringen, som ska ha pågått i flera år, anmälde kvinnans anhöriga henne som försvunnen.
Det har utfärdats en europeisk arresteringsorder och polisen arbetar efter hypotesen att hon befinner sig någonstans i Europa eftersom hon lämnade passet hemma, berättar vice chefsåklagare Ulf Back. Kvinnan är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.
Hon ska ha försnillat runt 20 000– 25 000 kronor om dagen. Mellan 2009 och 2012 försvann totalt över 20 miljoner kronor från skolan i Gävle där den misstänkta tjänstemannen jobbade. En revisionsrapport visar att allvarliga brister i kontrollen på flera nivåer gjorde att det inte upptäcktes.
– Det är en kombination av svagheter i den interna kontrollen. Därför har det kunnat pågå under så lång tid. Det borde ha upptäckts redan vid första tillfället eller åtminstone när det började handla om större belopp, säger Erik Skoglund, ansvarig för utredningar om oegentligheter på revisionsbyrån Ernst & Young.
Det är svårt att helt stoppa en person som har brottsliga intentioner men Erik Skoglund säger att själva brotten inte var speciellt svåra att genomföra – eller att upptäcka.
– Hon har jobbat länge, haft ett stort förtroende och vetat var svagheterna i systemet finns.
Vem som är ytterst ansvarig för att det kunnat pågå så länge är en komplicerad fråga, eftersom bristerna finns både på den aktuella skolan, inom staben, förvaltningsledningen och den ansvariga nämnden, som inte frågat efter mer detaljerade rapporter om ekonomin. I sista ledet är det också kommunstyrelsens ansvar att se till att ekonomin i kommunen hanteras på ett säkert sätt.
Carina Blank (S), kommunstyrelsens ordförande säger att kommunen är ett brottsoffer men att den ska se till att inget liknande ska kunna hända igen.
– Det finns brister i processen kring kontroll och uppföljning och då ska vi naturligtvis vidta åtgärder. Vi har anställt en tillförordnad förvaltningschef som ska göra en åtgärdsplan, säger Carina Blank.
Den misstänkta kvinnan ska som kassör i den lokala Visionavdelningen ha använt fackets konto för att dölja förskingringen. Det ser i nuläget inte ut som att det försvunnit några pengar från Vision. Kontot har snarare använts för att föra över pengar från kommunen till egna konton. Totalt handlar det om 8–11 miljoner. Kassören var den enda i styrelsen som hade digital tillgång till kontot och även i det här fallet ska hon ha förfalskat kontoutdragen.
– Alla siffror stämmer med vår bokföring. För mig har det inte funnits någon anledning att misstänka henne. Men när jag kollade igenom originalen såg jag att det gjorts många transaktioner som inte hör till vår verksamhet. Och det handlar om stora summor, säger Erik Mäki, avdelningsordförande.
Avdelningen har anlitat auktoriserade revisorer som går igenom ekonomin ett par år bakåt. Från och med nu har också två personer inloggningar till bankkontot och kan på så sätt kontrollera varandra.