I dag presenterade Vision det nya centrala avtalet som berör drygt 100 000 medlemmar i kommuner, landsting och kommunala bolag knutna till arbetsgivarorganisationen Pacta.
Avtalet är fyraårigt och garanterar att löneökningarna på respektive arbetsplats ska bli minst 2,6 procent första året och 2,2 procent andra året. De två sista åren är sifferlösa.
Visions förbundsordförande Annika Strandhäll tycker det är bra att avtalet har högst nivå det första året. Det tror hon kan minska de strukturella löneskillnaderna, det vill säga att lönerna är lägre i kvinnodominerade sektorer och branscher.
– Med den löneglidning vi har haft sedan 1997 bör vi kunna få ut betydligt mer än de mansdominerade sektorerna under det första året. Det hoppas vi kunna bära med oss under hela avtalsperioden, säger hon
För de sista två åren på avtalet finns det inga procentsiffror alls för garanterade löneökningar. Det är första gången som Visions medlemmar i kommuner och landsting, som inte är chefer, har ett sifferlöst avtal.
– Vår erfarenhet från andra områden där vi har avtal utan angivna nivåer är goda, säger Annika Strandhäll.
Ett sådant exempel är cheferna i kommuner och landsting som haft en bättre löneutveckling trots avtal utan siffror
– Våra medlemmar är kompetenta och vill ha sin lön satt efter den prestation man utför på sin arbetsplats. Jag tror att den här konstruktionen kommer att göra det tydligare varför man har den lön man har och vad man behöver göra för att få en utveckling.
Är du inte orolig för att ett avtal utan procentsiffror kan ge sämre löneökningar i kommuner och landsting som har dålig ekonomi?
– Jag är övertygad om att vi inte kommer att hamna i ett läge där våra medlemmar får sämre löneutveckling på grund av att vi har ett avtal utan angivna nivåer. Hade vi trott det hade vi inte gått in i den här avtalskonstruktionen, säger Annika Strandhäll.
Sifferlösa avtal har tidigare varit en av SKL:s viktigaste frågor. Annika Strandhäll säger att arbetsgivaren den här gången visat att man verkligen vill vara med och förbättra den individuella lönesättningen och ge de anställda större inflytande.
Parterna har bland annat kommit överens om att förstärka de lönesättande chefernas mandat, verka för en större lönespridning, förbättra dialogen mellan chef och medarbetare, lyfta fram goda exempel och följa upp hur avtalet fungerar lokalt.
– Tidigare har vi inte fått ut SKL på banan. De har inte velat göra de här åtagandena som vi tror krävs för att löneprocessen ska fungera. Nu får vi chansen att pröva om modellen kan bli så bra som vi tror att den kan bli, säger Annika Strandhäll.
Precis som tidigare år finns det inga individgarantier i avtalet. Det betyder att vissa kan få mer och andra mindre än vad procentsiffrorna anger.
Liksom tidigare år finns det heller inga garanterade procentsiffror för medlemmar som arbetar som chefer och arbetsledare.
Nytt i avtalet är också att ersättningen för jour och beredskap ändras. Nu anges ersättningen i procent av månadslönen istället för i fasta krontal som det var tidigare. Det gör att ersättningen automatiskt räknas upp i takt med att man får högre lön.
Nytt är också att föräldrapenningtillägget som arbetsgivaren betalar som en utfyllnad på föräldrapenningen förlängs från fem till sex månader. Tillägget motsvarar ungefär 10 procent av lönen.