En av alla erfarna anställda som blivit omkörda av nyanställda kolleger är auktoriserade familjerådgivaren Marita Edlund-Ericson i Arvika.
– Jag har jobbat i kommunen sedan 1995 och varit med om det flera gånger. Man får mer erfarenhet och utvecklar sig varje år men det tar arbetsgivaren bara för givet.
Marita Edlund-Ericson är en av kommunens två familjerådgivare. Hon har skolat in både nya chefer och kolleger som ständigt kommit in med högre löner. Den senaste kollegan fick nästan 3 000 kronor högre lön. Nu, två år senare har lönegapet minskat till dryga tusenlappen.
– Min kollega fick den lön man ska ha som familjerådgivare, det är helt okej för mig. Men jag skulle ha haft mer och en bättre löneutveckling, säger hon.
Marita Edlund-Ericson påtalar varje år i sina samtal med chefen vilka framsteg hon gjort och vilka nya erfarenheter hon fått. Hon får höra att hon gör ett bra jobb men tycker inte att det syns i lönekuvertet.
– Jag tycker att man från arbetsgivarhåll har tappat bort det här med erfarenhet. Vi har ju hela tiden en kompetensutveckling men det ser inte arbetsgivaren. Just nu känner jag mig bortglömd, säger hon.
Marita Edlund-Ericson tror att det beror på att arbetsgivaren inte har några tydliga riktlinjer i sin lönepolitik.
– Vi är en liten yrkesgrupp i Arvika och då tror jag att man lätt kommer bort. Arbetsgivaren säger bara att pengarna är slut eller nu satsar vi på den där yrkesgruppen, säger hon.
Även Marie Björk, skolassistent på Mariedalsskolan i Lysekil, har blivit omsprungen lönemässigt av både nyanställda och vikarier. Hennes heltidslön är på 21 000 kronor i månaden, vilket innebär att hon är en av kommunens sämst betalda skolassistenter.
Marie Björk jobbar halvtid på grund av att hon har sjukdomen MS. Kollegan som anställdes på andra halvan av hennes tjänst fick 1 500 kronor mer i månadslön. Förra året minskade glappet – Marie Björk fick löneförhöjning, så nu skiljer det 500 kronor.
– Men jag tycker fortfarande att det känns fel. Jag har jobbat i 14 år, hon har bara jobbat ett år. När man har arbetat så länge som jag har man mycket erfarenhet och är självgående. Min kollega tycker också att det känns konstigt och obekvämt att tjäna mer, säger Marie Björk.
Två gånger har hon varit föräldraledig och haft vikarier som fått upp till 1 500 kronor mer i lön.
– Det kändes tråkigt. De var gröna som skolassistenter, hade ingen erfarenhet av detta område. Jag tycker definitivt inte att man ska gå in högre som vikarie.
Marie Björk har lyft frågan om sin lön flera gånger med både kommunens personalchef och bildningschef.
– De försvarar det hela med att det inte finns några pengar i kommunen. Och att vikarierna fått högre lön säger de beror på att de har ett ”annat förhandlingsläge”.
Marie Björk tycker att arbetsgivaren borde göra en arbetsvärdering av hennes jobb.
– Det är ett kvalificerat jobb. Jag borde ligga på 23 000–24 000 som många av skolassistenterna.