Kommuner tvingas betala tillbaka kompetenslyft
2012-10-19, Tidningenvision.se
Under förra året fick 210 av landets kommuner 143,5 miljoner kronor av staten för att utbilda personal inom äldreomsorgen. Men få kommuner klarade kraven. Nu kommer staten att kräva tillbaka upp emot 90 miljoner .
I februari 2011 beslutade regeringen att införa en ny utbildningsform inom äldreomsorgen, det så kallade Omvårdnadslyftet. Totalt satsade regeringen en miljard kronor åren 2011 – 2014. Satsningen skulle öka kompetensen inom äldreomsorgen och ge omsorgspersonalen en möjlighet att växa i sina yrkesroller.
210 av landets 290 kommuner fick dela på de 143,5 miljonerna. Motprestationen var att kommunen senare skulle redovisa att de anställda tagit ett visst antal gymnasiepoäng på de anvisade kurserna. Om personalen inte tog tillräckligt många poäng kunde kommunerna få betala tillbaka hela eller delar av beloppet.
Nu visar en sammanställning som Socialstyrelsen gjort att bara ett fåtal kommuner klarade kraven fullt ut. Tre kommuner har betalat tillbaka hela summan i förtid och ytterligare 18 bedömdes i juni få betala tillbaka hela summan de fått. Omkring 100 kommuner rapporterade bara poäng för delar av bidraget och 58 kommuner rapporterade inga gymnasiepoäng alls.
När sammanställningen från i somras gjordes räknade Socialstyrelsen med att bara 31 kommuner hade rapporterat in tillräckligt många poäng för att de skulle få behålla alla pengar. Uppskattningen var att staten skulle kräva tillbaka omkring 90 av de 143,5 miljonerna.
– Vi har haft en dialog med flera kommuner om återbetalning med följden att poängredovisningen har justerats. Det kommer förmodligen att bli mindre än 90 miljoner kronor att återbetala men det är inte klart än, säger Åsa Pettersson, utredare på Socialstyrelsen.
Tycker ni att det är många kommuner som inte klarade kraven?
–Ja, men vi ser flera förklaringar som vi har redovisat för Socialdepartementet.
Förklaringarna är till exempel att kommunerna inte fick veta hur mycket pengar de skulle få förrän i augusti 2011. Dessutom var kommunernas startsträcka lång för att kartlägga behov, ordna utbildningsplatser, välja vilka som skulle gå och ordna vikarier.
Under 2012 delade Socialstyrelsen ut ytterligare knappt 244 miljoner kronor i Omvårdnadslyftet till 204 kommuner. Socialstyrelsen tror att det finns en risk för att många kommuner kommer att få svårt att använda alla pengar även i år.