– Det är otillfredsställande att ständigt känna sig otillräcklig. Jag hinner bara med det absolut mest grundläggande som till exempel arbetsplatsträffar, medarbetar- och lönesamtal, lönerapportering och schemaläggning. Tiden räcker helt enkelt inte till för uppföljningar, utvecklingsfrågor, handledning och till att lyssna in mina medarbetare, säger Sara Andersson.
För fem år sedan påbörjade hon som chef för personliga assistenter i Piteå. På den tiden innebar det cirka 40 medarbetare. Sedan dess har antalet underställda ökat för varje år, utan att det administrativa stödet har ökat och utan att cheferna har blivit fler.
I fjol kände de fyra cheferna att måttet var rågat. Rutinuppgifterna tog all deras tid, vilket gjorde att utvecklingsarbetet och ledarskapsfrågorna ständigt fick prioriteras bort. Dessutom ingår de numera i ledningsgruppen och ska vara med att utveckla och leda verksamheten.
– För oss finns det inget utrymme att delta i detta arbete, men förväntningarna finns ju på oss, säger Sara Andersson.
Cheferna har under våren genomgått en arbetsmiljöutredning på företagshälsovården, som bekräftade att chefernas arbetssituation var orimlig och att det fanns stora risker både för ohälsa och brister i verksamheten.
Sara Andersson och hennes kolleger kontaktade Visions ordförande Peter Forss som tog upp saken med arbetsgivaren.
– Det går inte att ha 60–70 underställda på 15 olika arbetsplatser och samtidigt hinna med alla uppgifter som ingår i deras arbete. Dessa chefer håller på att gå sönder och därför är det viktigt att hitta en lösning, säger Peter Forss.
Tillsammans med huvudskyddsombudet Sten Andersson har han krävt att arbetsgivaren gör en plan för att komma till rätta med problemen. Ointresset de mötte gjorde att de beslutade att göra en så kallad 66A-anmälan, som innebär att arbetsgivaren "utan dröjsmål" måste lämna besked om vad de tänker göra åt situationen.
Svaret, som kom i förra veckan, imponerade inte på Peter Forss, som beskriver det som en massa ord utan konkreta åtgärder. Det tycker socialchefen Leif Wikman är orättvis beskrivning:
– Vi har skapat en möjlighet för cheferna att få handledning och vi har satt in en extra chef som förstärkning fram till nyåret. Jag inser också att det inte är en långsiktig lösning, men för alla insatser som kostar pengar måste vi ta hänsyn till den budget vi har, säger Leif Wikman.
Vad betyder det? Får det inte kosta någonting att lösa chefernas arbetsmiljöproblem?
– Vi har ett prognostiserat underskott på 14 miljoner kronor. Det betyder att om vi ska göra några nya insatser måste pengarna omfördelas eller så måste vi få nya pengar.
Vision och huvudskyddsombudet har dock redan tagit kontakt med Arbetsmiljöverket och begärt att en inspektion ska göras. Enligt Peter Forss behövs det anställas åtminstone tre nya chefer för att arbetssituationen ska bli dräglig.
Sara Andersson hoppas dessutom på att cheferna ska få en gemensam bemanningsassistent, som kan ta hand om en del av det administrativa arbetet.
– Då skulle vi få mer tid att jobba med andra frågor, som att tänka på utvecklings- och framtidsfrågor, samråda med de andra arbetsledarna och känna att vi räcker till, både för de anställda och för brukarna, säger Sara Andersson.