Många jobbar över utan att få betalt
2012-12-13, Tidningenvision.se
Många Visionmedlemmar arbetar övertid utan lön. Bland frikyrkans anställda och kommunala chefer är gratisjobb vanligast.
Tidningen Vision har gjort en undersökning om övertid bland 2 600 Visionmedlemmar som arbetar i Svenska kyrkan, frikyrkor och kommuner.
Den visar att övertidsarbetet är omfattande. 70 procent av de frikyrkoanställda och varannan kommunanställd jobbar övertid.
Dessutom är det vanligt att de anställda jobbar extra utan att vare sig få pengar eller kompensationsledigt. Var tredje övertidsarbetande i frikyrkan jobbar över varje vecka eller oftare utan att få någonting för det. I kommunerna är det 14 procent.
Extra vanligt med övertid utan kompensation är det bland chefer. Var tredje övertidsarbetande kommunal chef i undersökningen utför arbetsuppgifter på sin fritid varje vecka eller oftare.
Den vanligaste förklaringen är att man helt enkelt inte hinner plocka ut kompledigt – organisationerna är med andra ord för slimmade. Dessutom känner Visionmedlemmarna lojalitet med arbetsgivaren.
– Jobbar man med ordinarie arbetsuppgifter utanför arbetstid så sänker man sin egen timlön och bidrar till lönedumpning. Och det är så klart fel, säger Visions arbetsmiljöexpert Carola Löfstrand.
Hon poängterar att övertidsfrågan inte bara handlar om att få ersättning. Det är även en viktig hälsofråga.
– Vi har en arbetstidslag som reglerar hur mycket vi får jobba och lagen finns av hälsoskäl. Som arbetsgivare ska man se till att de anställda har en rimlig arbetsbelastning. Man kompromissar inte med folks hälsa, säger hon.
Jonas Bohman, områdeschef i äldreomsorgen i Vännäs kommun med 55 anställda under sig, har det stressigt i perioder. I synnerhet inför semestrarna då vikarier ska rekryteras och scheman ska snickras ihop.
Han ansvarar för en dygnetruntdriven verksamhet med många anställda som bara jobbar natt. Medarbetarsamtal och kontroll av verksamhet måste han göra sena kvällar och helger. Och då blir det gratisarbete. För flexavtalet gäller bara till 19.00 och för att få betalt därefter krävs någon form av katastrofhändelse.
– Jag har i snitt 80 övertidstimmar per år som jag inte får betalt för. Jag har skänkt bort tid för att verksamheten ska fungera. Många chefer är dumlojala och tänker på sig själva i sista hand, säger han.
Jonas Bohman har blivit bättre på att ställa krav sedan han började engagera sig fackligt i Vision.
Efter nyår ska Vännäs kommun utöka med en chef till inom äldreomsorgen, då minskar antalet anställda per chef till cirka 40 och trycket lättar något på Jonas Bohman och hans kolleger.