Snart måste alla i socialtjänsten larma
2011-06-17, Tidningenvision.se
Från den 1 juli ska hela socialtjänsten omfattas av lex Sarah. Men än så länge är det få kommuner som har informerat de anställda om vilka krav nyordningen ställer på dem.
Fakta
Enligt de nya bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) gäller följande:
Personalen ska genast rapportera missförhållanden till den som bedriver verksamheten, det vill säga till socialnämnden eller ledningen för Statens institutionsstyrelse.
Den som bedriver verksamheten utreda och undanröja det rapporterade missförhållandet så fort som möjligt.
Om missförhållandet är allvarligt ska den som bedriver verksamheten snarast anmäla det till Socialstyrelsen.
– Vi har helt enkelt inte hunnit med någon utbildning av personalen. Vi får ta det till hösten, säger Gunnel Gyllander, socialchef i Mora kommun.
Enligt dagens lex Sarah är personal inom äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade skyldig att anmäla brister och missförhållanden. Men från och med den 1 juli utvidgas reglerna till att gälla hela socialtjänsten. Då kommer skyldigheten att slå larm om allvarliga missförhållanden också gälla anställda på behandlingshem och på boenden som drivs av Statens institutionsstyrelse.
Förändringen välkomnas av flera socialchefer som SKTF-tidningen har pratat med.
– Varför skulle skyldigheten att påtala missförhållanden bara gälla äldre- och handikappomsorgen? Det är egentligen självklart att det ska gälla även för individ- och familjeomsorgen. På båda ställena handlar det om brukare och klienter som kan fara illa, säger Karin Bodlund, socialchef i Sala kommun.
Beslutet om att lex Sarah ska utvidgas till hela fattades av riksdagen för ett år sedan. Trots det verkar det inte som om de anställda som berörs av har fått någon särskilt information från sina arbetsgivare om vilka krav förändringen ställer på dem.
– Nej, vi ska först utbilda cheferna och se över våra rutiner. Därefter, antagligen till hösten, kommer de anställda att få information, säger Gunnel Gyllander.
I Botkyrka har de anställda visserligen informerats om förändringen på personalmöten, men efter sommaren kommer man att fördjupa diskussionen om vad de nya reglerna ställer för krav på socialsekreterarna.
– Vi är ganska sent ute eftersom informationen från Sveriges Kommuner och Landsting om hur lagändringen ska hanteras kom ganska nyligen. Efter semestrarna får vi diskutera hur vi ska arbeta lite mer konkret, säger socialchefen Lotta Persson.