”Vi är långt ifrån färdiga med att skapa bra arbetsvillkor för chefer, utan jobbar medvetet för att försöka bli ännu bättre”, säger Lars Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun. Foto: Sören Andersson
Svårt att bemanna drömjobb
2018-10-01
Chefen i Fokus nr 3 2018. Det är fortsatt svårt att rekrytera chefer inom socialtjänsten. Det uppger en majoritet av landets socialchefer i Visions färska socialchefsrapport. Men i Östersund går man mot strömmen.
Allra svårast är det att rekrytera chefer till den sociala barn- och ungdomsvården, något som tre av fyra socialchefer anger. Orsaker som nämns är press, ensamhet, brist på stöd, ständig granskning, negativ media, ökade kostnader och svårigheter att få ekonomin att gå ihop, vilket socialcheferna tror skrämmer potentiella chefer.
– Det är såklart oroande. Vi vet att ett kontinuerligt ledarskap i socialtjänsten är en framgångsfaktor, och att hög personalomsättning, oavsett om det gäller chefer eller andra medarbetare, leder till högt energidränage, säger Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande.
Hon menar att arbetsvillkoren är avgörande för att lyckas attrahera och behålla chefer, och säger att Visions lokala förtroendevalda för sådana diskussioner varje dag på arbetsplatserna och påminner arbetsgivarna om ansvaret för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Även på nationell nivå har Vision uppmärksammat situationen.
I Östersunds kommun är läget annorlunda. I normalfallet är det 15–20 sökande per tjänst, och vid senaste rekryteringen till en chefstjänst inom särskilt boende var det över 100 sökande, berättar Lars Liljedahl, vård- och omsorgschef.
Inom socialförvaltningen i Östersund ligger fokus på att skapa goda förutsättningar för cheferna. Delat ledarskap, IT-och administrativt stöd samt mål om ett tak på 30 medarbetare per chef är några exempel.
– Min käpphäst är att bästa chefsrekryteringen är att utveckla de medarbetare som finns i organisationen. Inget slår det. Eftersom de redan har kunskap om enheten eller verksamheten blir det ingen ledningssvacka som annars kan uppstå när en helt ny chef måste lära sig kommunens ofta unika ekonomisystem och styrmodell. De får bra förutsättningar från början och blir goda ambassadörer, säger han.
Veronica Magnusson igen:
– Många chefer inom socialtjänsten tycker trots allt att de har sitt drömjobb; det är utvecklande och meningsfullt. Men fler behöver känna så.