– Jag självklart nöjd med utfallet, säger åklagaren Åse Schoultz.
– Det viktigaste med den här domen är att den sätter fokus på själen i arbetslivet. Det är en välskriven dom som lyfter det psykosociala och visar att det är lika viktigt som ett skydd på en trasig maskin.
Sommaren 2010 tog socialsekreteraren Lars Persson sitt liv. Han ansåg själv att han var utsatt för mobbing och kränkande särbehandling på jobbet från sin närmaste arbetsledare under flera månaders tid.
Åklagaren anser att de båda cheferna som hade arbetsmiljöansvaret gjorde allt för lite för att förbättra hans arbetssituation.
Tingsrätten konstaterar i domen att det måste ha varit uppenbart för de båda cheferna att det fanns stor risk att Lars Persson skulle ta sitt liv. Trots det lät de bli att ta initiativ för att förhindra sjukdom och dödsfall. I stället drev de frågan om att Lars Persson skulle bestraffas med varning och till sist även avsked.
Tingsrätten anser chefernas oaktsamhet och vårdslöshet orsakade Lars Perssons depression och självmord.
Maxstraffet för brottet är ett års fängelse men eftersom de båda cheferna sedan tidigare är ostraffade döms de till villkorlig dom och böter på 23 000 respektive 50 000 kronor.
Lars Perssons änka, Maria Lundqvist Persson, säger att hon är förvånad över domen.
– Jag är jätteglad och omtumlad. Det känns fantastiskt. Men det vore ju hemskt om det inte hade blivit en fällande dom med alla bevis, vittnen och omständigheter som har kommit fram. Om det inte hade räckt när en person dör hade det varit rent skamligt, säger hon.
Den ena chefens försvarare, advokat Andreas Victor, säger att han kommer att överklaga domen.
– Jag är förvånad, det allmänna intrycket jag har fått från kolleger, andra jurister och allmänheten är att det här aldrig kunde räcka för en fällande dom. Men samtidigt vet man att i svåra rättsfrågor kan det gå hur som helst.
Vad säger din klient?
– Han har tagit domen med fattning, men han hade ju också klart för sig att det här kunde gå hur som helst.
Andreas Victor tycker att rätten har lagt för stort ansvar på hans klient.
– Det är ju lätt att vara efterklok. Han var inte passiv utan gjorde vad han trodde var rätt och försökte vara en bra chef. Det finns ju många i målet som har vittnat om att han var en bra chef också, säger Andreas Victor.
Åklagaren Åse Schoultz hoppas att domen ska få Arbetsmiljöverket att bli mer aktivt när det gäller psykosociala arbetsmiljöfrågor.
– I den frågan upplever jag att de inte har varit så aktiva tidigare, säger hon.