×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Susanna Toivanen.

  Susanna Toivanen.

Så får du medarbetarna att jobba utomhus

2019-09-10

Tidningen Vision nr 3 2019. Utomhusarbete är bra för oss. Det hävdar Susanna Toivanen, professor i sociologi, trots att forskningen bara är i sin linda. Här är hennes råd till chefer som vill komma igång.

Tips

 • Berätta om hälsoeffekterna.
 • Var en förebild och dela med dig av hur du arbetar ute.
 • Uppgradera utomhusytor: fixa gröna planteringar, installera sittvänliga ytor med bord, bygg vindskydd och sätt tak.
 • Uppmuntra och tipsa om att exempelvis veckomöten, mejlhantering och telefonsamtal kan ske utomhus.
 • Författa en enkel och tydlig policy för hur utomhusarbetet kan gå till – när, var och hur.
 • Kontakta företagshälsovården för råd och tips kring hur ni kan lägga upp ert arbete ute.
 • Gör en enkät. Fråga medarbetare vad de behöver för att kunna göra sina arbetsupp­gifter utomhus.

Privata sektorn ligger steget före i utearbete. I fastighetsbranschen är utomhuskontor helt enkelt en förlängning av flexkontoren. Fastighetsföretag utvecklar dem i syfte att skapa mervärde för hyresgäster. Och för att hitta nya sätt att skapa vinster, förstås.

I Stick ut Malmö undersöks hur ­medarbetare i Malmö Stad gör när de ­arbetar utomhus utan utomhuskontor, och hur de upplever det. Entydigt positivt, har det visat sig. Men hur utearbete på­verkar arbetsmiljö, effektivitet och hälsa vet vi fortfarande inte så mycket om.

– Forskningen är fortfarande i sin linda. Men vi lever i ett gränslöst arbetsliv, vi är ständigt uppkopplade och vi behöver återhämtning, konstaterar Susanna Toivanen.

Som hon ser det kan vi lugnt utgå från att utomhusarbete är bra för oss. Det krävs inte heller så stora investeringar för att möjliggöra att arbeta ute, egentligen är det bara att sticka ut. Men det kan vara bra att förankra ordentligt innan man drar igång.

Marika Sivertsson

Artiklar

Dan Lundgren.

"Integrera hemtjänsten med äldreboendena"

Dan Lundgren är utvecklingsledare i socialtjänsten i Jönköping och har skrivit en doktorsavhandling som tar upp skillnader i ledarskap och arbetsmiljö på särskilda boenden respektive i hemtjänsten.  för 8 dagar sedan

Foto: Mille Mobley.

Läst & hört: Michelle Obamas Min historia

Två motsatser blir kära. Han, en disträ tänkare, hyper­intelligent med stora mål. Hon en högpresterande, perfektionist. Han blir president, hon sätter sin karriär på vänt.  för 6 dagar sedan

Jonas Fröberg.

"Mellanchefer förstår inte konsekvenserna av NPM"

Jonas Fröberg är dramatiker, som under hösten sätter upp pjäsen ”Den osynliga stats­kuppen” för Teater Spira om styrningen i Göteborgs stad.  för 8 dagar sedan

Malin Wettre.

Värderingar ­trumfar cv

Hur bemöter man en kollega som vill småprata när man själv inte har tid? Eller en annan som inte vill hälsa med handen? Och hur tackla en idétorka inför ett kundevent? Det här är frågor som den som söker jobb på Stångå­staden, ett kommunalt bostadsbolag i Linköping, skulle kunna få.  för 8 dagar sedan

Till arkivet

Ledare: Dags att gå på toa

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!