×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Är du profet, pastor eller partyvärd?

2019-01-29

Chefen i Fokus nr 1 2019. Ledarskapsteorier får vi till oss på löpande band. Ibland kan det verka som att ett gott ledarskap är lösningen på allt. Men vad är egentligen ett sådant? Och är det allt som behövs för att styra en verksamhet?

Det är frågor som forskarna Stefan Sveningsson, Mats Alvesson och Martin Blom vid Lunds universitet vill att chefen ska ställa sig. Forskarna har under många år studerat olika verksamheter, både företag, kommuner och landsting. De har kommit fram till att man måste bryta ner begreppet ledarskap.   

– Ledarskap är brett och vagt, allt och inget. Vi vill ta ner det på jorden och skildra hur man åstadkommer inflytande i praktiken, säger Stefan Sveningsson.

En central fråga är ”Vad betyder ledarskapet för mig i en viss situation?” I forskartrions bok ”Reflexivt ledarskap”, som för övrigt blev Årets HR-bok 2017, introduceras fem olika roller (profeten, pastorn, psykoterapeuten, partyvärden och pedagogen) som på ett konkret sätt gestaltar hur chefen kan agera i olika lägen. I vissa situationer kan man gå in i en viss roll, och i andra en annan.

Samtidigt är ledarskapet inte allt. Det ska, enligt forskarna, ställas i relation till andra former av styrning: chefskap, makt, grupparbete, nätverk och autonomi.

Är det här ännu en i raden av teorier som på ett förenklat sätt förklarar vad ledarskap är? Nej, säger Stefan Sveningsson:     

– Vi vill införa en reflexiv ansats, få folk att tänka igenom vad ledarskap verkligen är.  Vad håller vi på med? När behövs ledarskap och hur ska jag utöva det? Hur ska jag annars styra?

Han menar att ledarskapsforskningen överlag går mot att lägga allt större fokus på en organisations behov, som ska styra vilken typ av ledarskap man väljer att använda sig av.  

Vad betyder det?

– Det går inte att komma in i en verksamhet och utöva ledarskap på ett förutbestämt sätt.

Susanna Forssblad

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Fortbildning ger tätplats

Kompetensutveckling ger försprång för dem som vill ­utvecklas som ledare. Men det ­senaste året blev många chefer utan, visar vår undersökning.  2019-04-29

Michaela Månlycke är nöjd med löne­utvecklingen och att det rekryteras fler chefer. Foto: Mats Samuelsson

Här får de mer och blir fler

Medellönen för enhetschefer i äldreomsorgen ökade med 4,4 procent i fjol, visar Tidningen Visions kartläggning. Alvesta är en av de kommuner där löneutvecklingen varit förhållandevis bra. Orsaken kan vara… Växjö.  2019-04-29

Foto: Anders Andersson

Vlora kämpar för allas rätt

När Vlora Krasniqi av en slump kastades in i chefsrollen upptäckte hon att hon trivs med att leda när det händer mycket. Att skapa struktur är hennes grej, liksom att jobba med frågor hon brinner för – som mänskliga rättigheter.  2019-04-29

Foto: Mostphotos

Chefer mest nätmobbade

Fler personer i chefsposition är ­utsatta för nätrelaterad mobbning på jobbet. Det visar ny forskning från Malmö universitet.  2019-04-29

Till arkivet

Ledare: Nödvändigt att lära nytt

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!