×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • ”Vi är långt ifrån färdiga med att skapa bra arbetsvillkor för chefer, utan jobbar medvetet för att försöka bli ännu bättre”, säger Lars ­Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun. Foto: Sören Andersson

    ”Vi är långt ifrån färdiga med att skapa bra arbetsvillkor för chefer, utan jobbar medvetet för att försöka bli ännu bättre”, säger Lars ­Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun. Foto: Sören Andersson

Svårt att bemanna drömjobb

2018-10-01

Chefen i Fokus nr 3 2018. Det är fortsatt svårt att rekrytera chefer inom socialtjänsten. Det uppger en majoritet av landets socialchefer i Visions färska socialchefsrapport. Men i Östersund går man mot strömmen.

Allra svårast är det att rekrytera chefer till den sociala barn- och ungdomsvården, något som tre av fyra socialchefer anger. Orsaker som nämns är press, ensamhet, brist på stöd, ständig granskning, negativ media, ökade kostnader och svårigheter att få ekonomin att gå ihop, vilket socialcheferna tror skrämmer potentiella chefer.

– Det är såklart oroande. Vi vet att ett kontinuerligt ledarskap i socialtjänsten är en framgångsfaktor, och att hög personalomsättning, oavsett om det gäller chefer eller andra medarbetare, leder till högt energidränage, säger Veronica Magnusson, Visions förbundsordförande.

Hon menar att arbetsvillkoren är avgörande för att lyckas attrahera och behålla chefer, och säger att Visions lokala förtroendevalda för sådana diskussioner varje dag på arbetsplatserna och påminner arbetsgivarna om ansvaret för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Även på nationell nivå har Vision uppmärksammat situationen.

I Östersunds kommun är läget annorlunda. I normalfallet är det 15–20 sökande per tjänst, och vid senaste rekryteringen till en chefstjänst inom särskilt boende var det över 100 sökande, berättar Lars Liljedahl, vård- och omsorgschef.

Inom socialförvaltningen i Östersund ligger fokus på att skapa goda förutsättningar för cheferna. Delat ledarskap, IT-och administrativt stöd samt mål om ett tak på 30 medarbetare per chef är några exempel.

– Min käpphäst är att bästa chefsrekryteringen är att utveckla de medarbetare som finns i organisationen. Inget slår det. Eftersom de redan har kunskap om enheten eller verksamheten blir det ingen ledningssvacka som annars kan uppstå när en helt ny chef måste lära sig kommunens ofta unika ekonomisystem och styrmodell. De får bra förutsättningar från början och blir goda ambassadörer, säger han.

Veronica Magnusson igen:

– Många chefer inom socialtjänsten tycker trots allt att de har sitt drömjobb; det är utvecklande och meningsfullt. Men fler behöver känna så.

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Fortbildning ger tätplats

Kompetensutveckling ger försprång för dem som vill ­utvecklas som ledare. Men det ­senaste året blev många chefer utan, visar vår undersökning.  2019-04-29

Michaela Månlycke är nöjd med löne­utvecklingen och att det rekryteras fler chefer. Foto: Mats Samuelsson

Här får de mer och blir fler

Medellönen för enhetschefer i äldreomsorgen ökade med 4,4 procent i fjol, visar Tidningen Visions kartläggning. Alvesta är en av de kommuner där löneutvecklingen varit förhållandevis bra. Orsaken kan vara… Växjö.  2019-04-29

Foto: Anders Andersson

Vlora kämpar för allas rätt

När Vlora Krasniqi av en slump kastades in i chefsrollen upptäckte hon att hon trivs med att leda när det händer mycket. Att skapa struktur är hennes grej, liksom att jobba med frågor hon brinner för – som mänskliga rättigheter.  2019-04-29

Foto: Mostphotos

Chefer mest nätmobbade

Fler personer i chefsposition är ­utsatta för nätrelaterad mobbning på jobbet. Det visar ny forskning från Malmö universitet.  2019-04-29

Till arkivet

Så upplever socialchefer rekrytering av:

  • Yrke                             Lätt      Svårt
  • Chef äldreomsorg         18%      58%
  • Chef LSS                      14%      61%
  • Chef Försörjningsstöd  10%      69%
  • Chef Barn och unga      7%       78%

Källa: Socialchefsrapporten 2018, Vision

Ledare: Nödvändigt att lära nytt

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!