×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Mostphotos

    Foto: Mostphotos

Spretigt jobb sliter på chefer

2018-11-09

Chefen i Fokus nr 4 2018. I fyra års tid har Vision krävt bättre arbetsmiljö för enhetscheferna inom äldreomsorgen i Hudiksvall. Nu hoppas man att en anmälan till Arbetsmiljöverket ska ta skruv.

– Dels har cheferna väldigt många medarbetare, särskilt inom hemtjänsten. Dels är uppdraget alltför spretigt och komplext, säger Visions huvudskyddsombud Mikael Damberg och exemplifierar:

– Förutom att vara chef för ett äldreboende förväntas enhetscheferna delta i ett flertal arbetsgrupper, dagligen hantera flera olika datasystem, hantera vikariefrågor och tekniska frågor rörande äldreboendet. Sammantaget innebär det att arbetsbelastningen blir väldigt hög.

Situationen är inte ny. Vision har under flera år påtalat problemen, och det har också tagits fram handlingsplaner där man försökt åstadkomma förbättringar. Men problemen kvarstår och nu har Vision gått ett steg längre och skrivit en anmälan som kan resultera i att Arbetsmiljöverket kopplas in, om inte arbetsgivaren kan presentera en hållbar lösning.

– Vårt förslag är att man använder SKL:s checklista för chefers arbetsmiljö, säger Damberg.

I checklistan, som utgår från föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, går man bland annat igenom om chefer har tillräckligt administrativt stöd, om det är tydligt vad som ska prioriteras vid tidsbrist och om antalet medarbetare är rimligt.

Renée Holmberg, tillförordnad chef för social- och omsorgsförvaltningen, bekräftar att enhetscheferna har ett utsatt och komplext uppdrag där man inte bara ansvarar för brukare utan också ekonomi, lokaler, avtal med mera.

– Äldreomsorgen påverkas också av det tuffa ekonomiska läget. Chefernas handlingsutrymme har krympt när det till gäller till exempel tillsättning av tjänster, kompetensutveckling och inköp.

Hur ska det bli bättre?

– Vi tar deras arbetsmiljö på största allvar och är inne i en process där vi vidtar åtgärder, som att försöka tydliggöra roller och inrätta stödfunktioner. Men vi är inte i mål.

Ska ni tillämpa checklistan för bättre arbetsmiljö?

– Ja, absolut. Vi strävar också efter att minska antalet medarbetare per chef, säger Renée Holmberg.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Fortbildning ger tätplats

Kompetensutveckling ger försprång för dem som vill ­utvecklas som ledare. Men det ­senaste året blev många chefer utan, visar vår undersökning.  2019-04-29

Michaela Månlycke är nöjd med löne­utvecklingen och att det rekryteras fler chefer. Foto: Mats Samuelsson

Här får de mer och blir fler

Medellönen för enhetschefer i äldreomsorgen ökade med 4,4 procent i fjol, visar Tidningen Visions kartläggning. Alvesta är en av de kommuner där löneutvecklingen varit förhållandevis bra. Orsaken kan vara… Växjö.  2019-04-29

Foto: Anders Andersson

Vlora kämpar för allas rätt

När Vlora Krasniqi av en slump kastades in i chefsrollen upptäckte hon att hon trivs med att leda när det händer mycket. Att skapa struktur är hennes grej, liksom att jobba med frågor hon brinner för – som mänskliga rättigheter.  2019-04-29

Foto: Mostphotos

Chefer mest nätmobbade

Fler personer i chefsposition är ­utsatta för nätrelaterad mobbning på jobbet. Det visar ny forskning från Malmö universitet.  2019-04-29

Till arkivet

Ledare: Nödvändigt att lära nytt

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!