”Flyktingar bidrar positivt” | Vision
×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

    Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

2018-01-29

Chefen i Fokus nr 1 2018. Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.

Över 5 000 medlemmar, varav drygt 400 chefer, har svarat på undersökningen. Samtliga säger att den verksamhet de jobbar i har påverkats av de senaste årens flyktingström. Andelen chefer som upplever att flyktingarna har bidragit till positiva förändringar i verksamheten är 57 procent. Av dem har 80 procent själva varit delaktiga i den utvecklingen.

En av dem är Sofia Claesson, enhetschef för hemtjänsten i Knivsta kommun. Det var när flyktingströmmen var som störst, hösten
2015, som hon började fundera på hur hennes verksamhet skulle kunna bidra för att hjälpa till.

Det fanns behov av både gemensamma ­träffpunkter och praktikplatser för flyktingarna.

– Vi hade mötesplatsen Lyckträffen intill våra äldreboenden, med aktiviteter och kafé, som var anpassad främst för de äldre. Jag föreslog att skapa en ny inriktning på mötesplatsen, berättar Sofia Claesson.

Tanken var en plats dit alla daglediga – pensionärer, flyktingar, funktionshindrade och långtidssjukskrivna – skulle känna sig välkomna och hitta till. I kaféet skulle även praktikanter kunna jobba bredvid en anställd volontärsamordnare.

För nästan precis ett år sedan slog nya Lyckträffen upp portarna, nu i en annan lokal, mitt på torget i centrala Knivsta. Och det är välbesökt, enligt Sofia Claesson.

– Här får till exempel unga flyktingar hjälp med läxläsning av äldre personer som varit svensklärare. Olika generationer och kulturer får utbyte av varandra.

Enligt Visions rapport upplever fyra av tio chefer att en av de saker som har förbättrats i samband med flyktingsituationen är samverkan mellan olika aktörer. Det skriver Sofia Claesson under på.

– Absolut. Lyckträffen har blivit en knutpunkt för samarbetet med SFI, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och flera förvaltningar i kommunen.

På sikt tror hon på ökad säkerhet runt torget i samband med att frivilligorganisationer och föreningar startat verksamheter.

– Det finns en mening med att komma hit och inte bara drälla runt på torget, samtidigt som fler vuxna nu rör sig här.      

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Slitsamt stå startklar

Missnöjet med beredskap är stort. Var femte chef inom omsorg och ­teknik har funderat på att byta jobb för att de upplever beredskapen ­alltför betungande. Ett bra avtal kan vara lösningen.  2018-04-27

Sofie Christmansson tyckte kursen i arbetsrätt var bra men för kort. Hon hade önskat mer fokus på hur man som chef kan agera i olika situationer. Foto: Petra Berggren

Chefer lär sig mer om arbetsrätt

Las och kollektivavtal, hur hänger det ihop? Socialtjänsten i Sundsvall ville öka personalens kunskaper i arbetsrätt och satte samtliga cirka 130 chefer i skolbänken.  2018-04-27

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet.

Webbterapi för utbrända

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet har studerat hur terapi på internet kan hjälpa utbrända chefer.  2018-04-27

Illustration: Helena Bergendahl

Det här gör facket i frågan

Visions ombudsman Ameli Andersson svarar om arbetet i med- och motvind.  2018-04-27

Till arkivet

Ledare: När det allra värsta händer

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!