×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • ”Vi är ute efter kompetent personal i första hand, men rekryteringsmetoden ger mångfald per automatik”, säger HR-chefen på Omvida, Ramtin Jahangiri. Foto: André De Loisted

    ”Vi är ute efter kompetent personal i första hand, men rekryteringsmetoden ger mångfald per automatik”, säger HR-chefen på Omvida, Ramtin Jahangiri. Foto: André De Loisted

Låt inte känslorna göra jobbet

2017-09-05

Chefen i Fokus nr 3 2017. Kan du lita på din magkänsla? När du ska äta - ja. När du ska rekrytera - nej. Kompetensbaserad rekrytering är motsatsen till magkänslorekrytering, och fokuserar på det som är viktigt på riktigt vid en anställning, menar experten.

Forskning har visat att långa uppfattas som mer intelligenta än korta. Överviktiga uppfattas på alla sätt mer negativt än normalviktiga. Och personer med utländska namn blir oftare bortvalda än de med svenskklingande. 

– Sådana effekter vill vi ju inte ha. Dels är det orättvist mot individen, vilket är illa nog. Dels riskerar organisationen att inte få den bästa medarbetaren, säger Malin Lindelöw, författare och expert på rekryteringsfrågor.

Hon förespråkar därför kompetensbaserad rekrytering. Metoden har, som hörs i namnet, fokus på kompetens.

Den största skillnaden mellan kompetensbaserad rekrytering och andra metoder är att sökande som kommer till anställningsintervju får göra tester kopplade till tjänsten eller svara på yrkesrelevanta frågor.

– Vid intervjuer kommer personlighet, motivation och anpassbarhet fram. Men det är svårt för sökande att briljera med sin analytiska förmåga i en intervju. Därför är det bra att låta dem lösa ett problem på plats.

Men innan man ens annonserar ut tjänsten bör man tänka på vad organisationen behöver, tipsar Malin Lindelöw.

– Den frågan bör tas på mycket större allvar. Det är lätt att tänka att när Kalle slutar behöver vi en annan Kalle. I stället bör man fundera på vad som varit bra med Kalle men också vad han inte gjorde samt organisationens framtida utmaningar. Gör en ordentlig genomgång vad ni ska ha personen till och vilka krav ni ska ställa på personen. När ni gjort den läxan att det dags för steg två: Hur bra är du på att bedöma människor? Fundera på vilka fördomar och förutfattade meningar du har.

Det privata vård- och omsorgsbolaget Omvida i Malmö använder kompetensbaserad rekrytering till stab, ledningsgrupp, chefstjänster och samordnare. Från slutet av 2018 ingår även behandlingsassistenter.

– Vi gör det för att garantera och utveckla företagets behov och för att attrahera personal som stöder våra värderingar, säger HR-chefen Ramtin Jahangiri.

När företaget kommit så långt i ­rekryteringsprocessen att man hittat några särskilt intressanta kandidater kallas var och en till en så kallad case-runda, en situation som var och en ska lösa tillsammans med redan anställda.

– Ingen vet på förhand vad det ska handla om. Det är komplexa problem som sällan har ett svar. Men vi vill se själva tänket, hur den sökande tolkar och tar till sig fakta och använder kollegorna på plats. För oss är beteendet, som är mätbart utifrån våra värderingar, och hur du samverkar med andra lika viktigt som ett cv, säger Ramtin Jahangiri.

Kompetensbaserad rekrytering blir allt vanligare, märker Malin Lindelöw.

– Metoden växer även om den kallas olika saker i olika organisationer. Och det är ingen fluga. Det är jag säker på.

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Gästspel som chef

De flesta chefer i landsting och regioner är anställda på tidsbegränsade förordnanden. Det underlättar avslut av uppdrag, menar arbetsgivarna. Men Vision varnar för dåliga förutsättningar och svagt skydd.  2018-09-06

Foto: Sören Andersson

Skippade korta kontrakt

I Sörmlands landsting är det numera tillsvidareanställning som gäller för chefer. Det ger ökad trygghet för alla, menar både arbetsgivare och anställda.  2018-09-06

Lotta Dellve, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Ulf Nilsson

”Låt chefer växa in i rollen”

Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, forskar om hållbart ledarskap och chefers förutsättningar. Det har inte gjorts särskilda studier om anställningsformens betydelse, däremot finns resultat som visar på vikten av att ge chefer tid att växa in i rollen som ledare.  2018-09-06

”Synliggör rasism”

Palle Storm, universitetslektor vid institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, har forskat om betydelsen av hudfärg och kön i det vardagliga arbetet på äldreboenden.  2018-09-06

Till arkivet

Ledare: Vinna eller försvinna

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!