”Visa att du bryr dig och att du är orolig”. Enhetschefen Gerd Holmgren i Trollhättan leder en utbildning om våld i nära relationer. Till höger personalspecialisten Helen Karlsson. Foto: Sofia Sabel
300 får utbildning om våld i hemmet
2017-11-08
Chefen i Fokus nr 4 2017. Hur upptäcker man att en medarbetare blir misshandlad av sin partner? Vad ska man göra? Just nu utbildar Trollhättans kommun alla sina chefer i att hantera våld i nära relationer.
Omkring 14 procent av alla kvinnor och 5 procent av männen beräknas ha blivit utsatta för fysiskt våld eller hot i en parrelation. Statistiskt finns drabbade på nästan alla arbetsplatser.
– Vi ser det som en arbetsmiljöfråga och folkhälsofråga. Vi vet att det genererar korttidsfrånvaro och att personal som lever med våld i nära relationer har svårt att klara av jobbet, säger Gerd Holmgren.
Hon är chef för kommunens enhet mot våld i nära relationer, som först och främst vänder sig till medborgarna. Hit ska även chefer som upptäcker att medarbetare är utsatta kunna vända sig för att få råd och stöd.
Utbildningen är en halv dag och obligatorisk för alla chefer. Även skyddsombud är välkomna. I utbildningen får deltagarna grundkunskaper. Man går också igenom kommunens vägledning och riktlinjer. I dessa står bland annat att varje utvecklingssamtal ska innehålla en dialog om våld i nära relationer och att ämnet ska vara ett tema på minst en arbetsplatsträff om året.
Vad bör en chef hålla utkik efter?
– Det kan vara upprepad och hög sjukfrånvaro, att man har svårt att delta i aktiviteter utanför arbetstid, att ändra i scheman eller har väldigt tät telefonkontakt med sin partner. Det kan också vara så att partnern ofta står och väntar vid dörren, hämtar och lämnar varje dag.
Vad ska man göra för en utsatt?
– Boka in ett enskilt samtal. Visa att du bryr dig och att du är orolig. Berätta vad du sett och fråga hur situationen ser ut hemma. Det ska vara ett respektfullt samtal där du är tydlig med att du vill ge stöd och uppmuntra till att söka hjälp. Man ska även informera om att det finns hjälp även för den som utövar våldet.
Finns det risk för att våldet blir värre när den drabbade berättar?
– Nej, insyn förhindrar. Det här kan bara ske i slutna rum. Många går runt och tror att det blir värre om man talar om det, men det är precis tvärt om. Pratar du om det finns hjälp att få.