×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Mobbning ökar risken för sjukskrivning, att man slutar som chef, får dålig självbild eller hamnar i ett missbruk. Därför är det viktigt att ta tag i saken så tidigt som möjligt. Foto: Colourbox

    Mobbning ökar risken för sjukskrivning, att man slutar som chef, får dålig självbild eller hamnar i ett missbruk. Därför är det viktigt att ta tag i saken så tidigt som möjligt. Foto: Colourbox

Mobbad chef extra utsatt

2017-04-25

Chefen i Fokus nr 2 2017. En av sju har mobbats på jobbet det senaste året. Det visar nya Jobbhälsobarometern från Sveriges företagshälsor. Arbetsplatser där mobbning är ovanligt förklaras ofta med gott ledarskap. Men tänk om chefen är den som utsätts!

Jag tror att det finns en större skam hos chefer som drabbas. De är i en ensam position och är därför extra utsatta. Det kan därför vara svårt att erkänna ens för sig själv att man drabbats, säger Kristina Bähr, läkare och coach för mobbade chefer, som tar emot flera fall varje år.

Den första signalen på att man är mobbad är, enligt Kristina Bähr, att man känner sig orättvist behandlad. Det leder till sämre beslut, som i sin tur skapar kritik mot chefen. Många hon har coachat vittnar om otillräcklighet.

– De har tappat sitt mandat att leda och utveckla verksamheten, vilket kanske var en stor anledning till att de från början ville bli chefer. Och det lamslår beslutsfattandet. Inte sällan kommer tanken: varför händer det här mig och inte mina chefskollegor?

Ja, varför drabbas vissa men inte andra?

– Mobbade chefer har ingen särskild gemensam egenskap. Det är helt oförutsägbart vem som drabbas, och det kan ske på alla chefsnivåer, tydliggör Kristina Bähr.

Hon lägger i stället skulden på mobbaren, som hon beskriver som någon med manipulativt eller dåligt beteende, som vill trycka dit sin chef. Att kränka sin chef under ett offentligt möte är särskilt ”effektivt”.

– En chef kan inte slå tillbaka med samma mynt, just på grund av sin roll som chef och ansvaret det innebär för relationen med övriga medarbetare. Chefer saknar många gånger en verktygslåda för att bemöta dåligt beteende riktat mot dem själva.

Men det finns alltså hjälp att få.

– Man behöver bli lyssnad på och bemött i sina tvivel på sig själv, inte bara få en peppande klapp på axeln, säger Kristina Bähr.

Hon hjälper sina klienter med kunskapen om hur hjärnan fungerar för att få dem att förhålla sig till mobbningssituationen på ett bättre sätt.

– Alla människor är utrustade med en reptilhjärna. Den är ordlös och fungerar som en sorteringsstation för vad som är bra eller dåligt, för fara eller säkerhet. Den gör att vi tappar fokus och inte kan tänka klart när vi är skräckslagna, som när vi utsätts för mobbning.

Men hjärnan består också av pannloben. Det är den rationella delen som processar all information.

– Pannloben är en kontrollfunktion där vi också kan begränsa vad som pågår i reptilhjärnan, som ofta överdriver hotbilden. Med hjälp av den kan vi lära oss att lägga undan reptilhjärnan vid jobbiga situationer för att få distans till vad som händer, se att problemet ligger hos mobbaren och förhålla oss till det. En bra start är att försöka hitta tillbaka till sina egna drivkrafter som chef.

– Pannloben är väldigt fiffig. Här kan vi fantisera om att vi gör bra saker, vilket hjälper oss att agera på ett bra sätt när faran dyker upp i verkligheten. Det handlar om att få tillbaka ratten till bilen.

Men det krävs träning. Det kan ta upp mot ett år om mobbningen har pågått länge.

Men en vältränad pannlob kan väl inte ändra på mobbaren?

– Ingen får lön för att sabotera. Lagen säger att vi ska bidra till en god arbetsmiljö. Gör man inte det har chefen verkligen något att prata med mobbaren om. Det kan kännas obehagligt, men lägg undan reptilhjärnan och fokus- era på det som måste sägas. Om mobbaren fortsätter finns skäl för uppsägning.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!