×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Illustration: Emelie Gårdeler

    Illustration: Emelie Gårdeler

Mer krävs för att få äkta jämställdhet

2017-05-03

Chefen i Fokus nr 2 2017. Lön och könsfördelning är inte de enda faktorerna att räkna med. Utbildning och förutsättningar måste också vägas in.

Könsfördelningen bland höga chefer i kommunerna jämnas ut, och löneskillnaderna mellan män och kvinnor på dessa tjänster är för det mesta små.

Så, har vi gått i mål i jämställdhetens namn för åtminstone några av kommunernas olika chefer? Nej, är det tvärsäkra svaret från två experter på området.

– Det finns fler saker att beakta. Utbildningsnivån är en. Vi vet att kvinnor generellt är mer välutbildade än män. Om fler kvinnor därför är meriterade för uppdraget som till exempel kommunchef är det ett problem om det inte visar sig med en större andel kvinnor, säger Joakim Johansson, som forskar om ­jämställdhetsfrågor vid Mälardalens hög-
skola.

Han menar att man också behöver titta på skillnaderna på vilka ”kostnader” cheferna måste ta för att nå sin position, till exempel risken för sjukskrivning och ansvarsfördelning i familjen.

Annika Härenstam, forskare i genus- och arbetsmiljöfrågor vid Stockholms universitet, tycker också att mer krävs.

– Man måste även titta på handlingsutrymme, arbetsvillkor och förutsättningar att utföra sitt jobb. Vilket inflytande cheferna har över budget och vilket gehör de får i sina nämnder är frågor man måste ställa sig, säger hon, och tar ett exempel:

– Vad händer när budgeten spricker i ett byggprojekt jämfört med att sjukskrivningarna ökar inom hemtjänsten? Vem blir lyssnad på? I vår forskning har vi sett att tekniska förvaltningschefer lättare får hjälp att omförhandla budget, medan socialnämnder oftare skjuter tillbaka problemet på sin förvaltningschef att göra omprioriteringar.

Kvinnor och män har dessutom fortfarande olika möjligheter till makt och inflytande i det svenska samhället. Av det totala antalet chefer i samt­liga branscher i Sverige är två av tre män.

Att det är viktigt med jämställdhet är de flesta eniga om. Forskarna vi talat med förklarar varför.

– Alla könsblandade sammanhang fungerar bättre. Det blir mer balanserat, fler olika synpunkter kommer fram och man lär av varandra. I beslutande organ är det särskilt viktigt, eftersom klokare beslut kan fattas ju fler perspektiv som finns. Men det gäller även ålder och etnicitet, säger Annika Härenstam.

Forskaren Joakim Johansson talar också om rättvisa.

– I grund och botten handlar det om att skapa förutsättningar för olika individers potential utan könsbarriärer.

Läs också: Jämställt i toppen - nästan
Läs också: Kvinnorna dominerar i norr

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Gästspel som chef

De flesta chefer i landsting och regioner är anställda på tidsbegränsade förordnanden. Det underlättar avslut av uppdrag, menar arbetsgivarna. Men Vision varnar för dåliga förutsättningar och svagt skydd.  2018-09-06

Foto: Sören Andersson

Skippade korta kontrakt

I Sörmlands landsting är det numera tillsvidareanställning som gäller för chefer. Det ger ökad trygghet för alla, menar både arbetsgivare och anställda.  2018-09-06

Lotta Dellve, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Ulf Nilsson

”Låt chefer växa in i rollen”

Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, forskar om hållbart ledarskap och chefers förutsättningar. Det har inte gjorts särskilda studier om anställningsformens betydelse, däremot finns resultat som visar på vikten av att ge chefer tid att växa in i rollen som ledare.  2018-09-06

”Vi är långt ifrån färdiga med att skapa bra arbetsvillkor för chefer, utan jobbar medvetet för att försöka bli ännu bättre”, säger Lars ­Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun. Foto: Sören Andersson

Svårt att bemanna drömjobb

Det är fortsatt svårt att rekrytera chefer inom socialtjänsten. Det uppger en majoritet av landets socialchefer i Visions färska socialchefsrapport. Men i Östersund går man mot strömmen.  2018-10-01

Till arkivet

Ledare: Vinna eller försvinna

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!