×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Illustration: Emelie Gårdeler

    Illustration: Emelie Gårdeler

Mer krävs för att få äkta jämställdhet

2017-05-03

Chefen i Fokus nr 2 2017. Lön och könsfördelning är inte de enda faktorerna att räkna med. Utbildning och förutsättningar måste också vägas in.

Könsfördelningen bland höga chefer i kommunerna jämnas ut, och löneskillnaderna mellan män och kvinnor på dessa tjänster är för det mesta små.

Så, har vi gått i mål i jämställdhetens namn för åtminstone några av kommunernas olika chefer? Nej, är det tvärsäkra svaret från två experter på området.

– Det finns fler saker att beakta. Utbildningsnivån är en. Vi vet att kvinnor generellt är mer välutbildade än män. Om fler kvinnor därför är meriterade för uppdraget som till exempel kommunchef är det ett problem om det inte visar sig med en större andel kvinnor, säger Joakim Johansson, som forskar om ­jämställdhetsfrågor vid Mälardalens hög-
skola.

Han menar att man också behöver titta på skillnaderna på vilka ”kostnader” cheferna måste ta för att nå sin position, till exempel risken för sjukskrivning och ansvarsfördelning i familjen.

Annika Härenstam, forskare i genus- och arbetsmiljöfrågor vid Stockholms universitet, tycker också att mer krävs.

– Man måste även titta på handlingsutrymme, arbetsvillkor och förutsättningar att utföra sitt jobb. Vilket inflytande cheferna har över budget och vilket gehör de får i sina nämnder är frågor man måste ställa sig, säger hon, och tar ett exempel:

– Vad händer när budgeten spricker i ett byggprojekt jämfört med att sjukskrivningarna ökar inom hemtjänsten? Vem blir lyssnad på? I vår forskning har vi sett att tekniska förvaltningschefer lättare får hjälp att omförhandla budget, medan socialnämnder oftare skjuter tillbaka problemet på sin förvaltningschef att göra omprioriteringar.

Kvinnor och män har dessutom fortfarande olika möjligheter till makt och inflytande i det svenska samhället. Av det totala antalet chefer i samt­liga branscher i Sverige är två av tre män.

Att det är viktigt med jämställdhet är de flesta eniga om. Forskarna vi talat med förklarar varför.

– Alla könsblandade sammanhang fungerar bättre. Det blir mer balanserat, fler olika synpunkter kommer fram och man lär av varandra. I beslutande organ är det särskilt viktigt, eftersom klokare beslut kan fattas ju fler perspektiv som finns. Men det gäller även ålder och etnicitet, säger Annika Härenstam.

Forskaren Joakim Johansson talar också om rättvisa.

– I grund och botten handlar det om att skapa förutsättningar för olika individers potential utan könsbarriärer.

Läs också: Jämställt i toppen - nästan
Läs också: Kvinnorna dominerar i norr

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Resan mot framtiden

Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Så lyder riksdagens kaxiga mål. Chefer i kommuner och landsting får bära ett stort ansvar.  2018-11-09

Enhetschefen Louise ­Andersson (mitten) är stolt över sina chefskollegor, och tycker att de är värda den satsning som Sala kommun gör. Foto: Jonas Bilberg

Lönesatsning i flera kommuner

Det är enhetschefernas år i år. I alla fall sett till löneutfallet. Åtminstone i ett flertal kommuner.  2018-11-09

Från präst till före­läsare på heltid. Ann-Christine Ruuth lär chefer göra arbetsplatsen transinkluderande. Foto:  André De Loisted

Transformerar synen på HBTQ

Vad behöver transpersoner på jobbet? Samma sak som alla andra: att bli sedd och bekräftad. Ann-Christine Ruuth har en mission. Att lära chefer HBTQ-kunskap.  2018-11-09

”Vi har haft en bra dialog med arbetsgivaren”, säger Marie-Anne Karlsson (till höger) om beredskapsavtalet. Kollegan Monica Kihlström är också nöjd. Foto: Mikael ljungström

Betald ledighet efter beredskap

Inskränkning i privatlivet men tryggare medarbetare och betald ledighet var nionde fredag. Nu finns beredskapsavtal för enhetschefer i omsorgen i Karlsborgs kommun.  2018-11-09

Till arkivet

Ledare: Ta mig i handen

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!