×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • illustration: Hanna Albrektson

    illustration: Hanna Albrektson

Brottas med lönesättning

2017-04-26

Chefen i Fokus nr 2 2017. Utveckling väger tyngre än ­rutin. Det anser Ola, lönesättande chef. Men konsekvenserna har ­blivit både missnöjda medarbetare och minskad löne­spridning. Borde han tänka annorlunda?

Ola har nyss haft resultatsamtal med sina medarbetare. Några är nöjda med sina nya löner medan andra är missnöjda. Så är det varje år, och varje år brottas Ola med hur han ska värdesätta medarbetarna på ett rättvist sätt.

Han har visserligen lönekriterierna att utgå från, vilka säger att medarbetare med mest kunskap ska ha störst löneökning. Men det är absolut inte rättvist, anser Ola, som tycker det är viktigare hur medarbetarna utvecklas.

Mest rutinerad är, utan tvekan, Siv. Hon har arbetat här i snart 30 år, och hennes kunskaper är guld värda. Samtidigt tycker Ola att Siv har ­tappat gnistan. Hon kommer aldrig med nya idéer och är ofta negativt inställd till förslag på förändringar.

En annan medarbetare är Claudia. Hon är ny sedan ett par år tillbaka och har ingen tidigare arbetslivserfarenhet, vilket märktes i början. Men senaste året har hon blomstrat. Hon är kreativ och engagerad, även om hon ännu inte har lika mycket kunskap som sina kollegor.

Ola ville visa sin uppskattning för Claudias fina utveckling, och gav henne därför en stor löneökning i år. Siv hade knappt utvecklats alls det senaste året, ansåg Ola, och hon fick ett mycket mindre påslag. Det har lett till att skillnaden mellan Sivs och Claudias löner krympt en hel del, något som upprör Siv. Hon har trots allt jobbat här i 30 år, argumenterar hon.

– Men jag har en begränsad budget och måste prioritera mellan medarbetarna. När någon får mer måste någon annan få mindre, säger Ola.

Men på ett sätt håller Ola med Siv. Hon är ju en klippa som de skulle ha svårt att klara sig utan.

Skulle han ha bedömt Sivs och Claudias prestationer annorlunda?

Shame Shamhi föreståndare Villa Hasselfors HVB, Örebro

”Viktigt att visa ­uppskattning för de som kämpar.”

– Det är viktigt att visa uppskattning för de som kämpar och visar framfötterna. Men också viktigt att göra det för de som jobbat länge och som det dessutom är svårt att klara sig utan.

– Nu framgår det ju inte hur mycket Siv och Claudia fick i löneökning, men jag utgår från att Claudia fick ganska mycket. Jag förstår att Siv blev ledsen om löneklyftan mellan de två nästan är borta. Risken finns att hon nu, ännu mer än tidigare, drar sig tillbaka och blir oengagerad. Hur ska hon nu få tillbaka gnistan? Jag hade gett Claudia mindre i lönepåslag.

Ska Claudia inte kunna göra lönekarriär utan att först bli gammal?

– Jo, men hon kan inte få allt på en gång. Hon har trots allt inte lika mycket kunskaper som sina kollegor. Om hon fortsätter att vara aktiv kommer hon att lära sig mer, så om hon till nästa år har ungefär samma kunskaper som övriga kan hon få mer i lön.

Björn Ahlsén kulturchef, Region Gotland

”Uppenbarligen ­värderar han driv före erfarenhet.”

– Att bedöma andra är en känslig och svår del av chefsjobbet, men det ingår. Jag tror att det är en vanlig situation att vilja premiera utveckling och samtidigt vara rädd om erfarenhet. Det är ett besvärligt dilemma. Om Ola har gjort rätt eller fel går inte att säga. Men han har gjort sin bedömning, och uppenbarligen värderar han driv före erfarenhet. Det måste han stå för.

Men är det rättvist?

– Det är viktigt att värna den individuella lönesättningen. Så mest rättvist är att värdera medarbetarnas egenskaper var för sig, inte jämföra dem med varandra. Men Ola bör göra klart för dem på lönesamtalet vilka egenskaper han värderar högt. Vid resultatsamtalet ska han kunna ge en rimlig förklaring till varför han har resonerat som han gjort. Det handlar om att ge rätt budskap när man sätter lön.

Helén Plym enhetschef, myndighets­enheten, Jönköpings kommun

”Han förklarar inte för Siv varför hon fått den lön hon fått.”

– Siv kan inte leva på gamla meriter, utan hon måste ha presterat föregående år för att få ett lönepåslag. Självklart ska hon vara med i lönerevisionen, men inte automatiskt få en högre lön för att hon har jobbat i många år.

Så Ola tänker rätt?

– Nja. Felet Ola gör är att han inte förklarar för Siv varför hon fått den lön hon fått. Då är det som att han sågar henne vid fotknölarna. Han borde först och främst tillsammans med medarbetarna bryta ner arbetsgivarens lönekriterier så att de passar för deras specifika verksamhet. Dessutom bör han i början av varje år ha medarbetarsamtal med varje medarbetare där de pratar om förväntningar och saker de skulle kunna utveckla. Vid lönesamtalet året efter har Ola argumenten för lönesättningen svart på vitt, vilka blir lättare för medarbetarna att förstå.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!