×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

  • Foto: Colourbox

    Foto: Colourbox

Lätt att leken spårar ur

2017-01-25

Chefen i Fokus nr 1 2017. Tävlingar, frågesporter eller bastubad. På personal-fester och kickoffer väljer många chefer att anordna någon form av gemensam aktivitet. Men man bör tänka sig för innan man anordnar sådana, menar experter.

Etikettauktoriteten Magdalena Ribbing får frågan då och då: måste man som anställd ställa upp på gruppaktiviteter på jobbet som inte handlar om själva arbetet, utan syftar till att stärka gruppen eller bara ha kul?

Magdalena Ribbing är tvärsäker på sitt svar.

– Jag tycker att man ska undvika allt som kan inkräkta på den mänskliga integriteten i alla tänkbara meningar.

Att göra aktiviteten frivillig hjälper inte.

– Det är alltid någon som noterar att den där personen inte är samarbetsvillig, vilket kan bli ett minus i protokollet.

Även en till synes oskyldig aktivitet som att lägga pussel eller ha en frågesport kan kännas jobbig för en del personer. Någon känner sig okunnig, någon annan måste hålla tillbaka sin skicklighet för att inte framstå som överlägsen, påpekar hon.

– För att inte tala om fysiska tävlingar eller att bada tillsammans. Jag har till och med fått brev från förtvivlade personer som känt sig pressade att bada bastu ihop med sina arbetskamrater. Att behöva visa sig halvt avklädd inför sina arbetskamrater är fel, fel, fel!

Är det inte rimligt att bjuda lite på sig själv på jobbet?

– Nej, varför ska man det? På en arbetsplats är det arbetsuppgifterna som är det gemensamma målet.

Ett mål som knappast påverkas positivt av lekar och tävlingar. Snarare tvärtom, tror hon.

– I förlängningen tror jag att den här typen av aktiviteter faktiskt kan inbjuda till konflikter mellan arbetskamrater.

Hon får medhåll av Christian Jacobsson, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet, som forskar om ledarskap och arbetsgrupper.

– Det är orimligt att kräva att medarbetare ska gå utanför sin roll. I sämsta fall skapar det fel klimat i gruppen, eftersom inte alla känner sig inkluderade.

Teambuildingövningar i syfte att svetsa samman gruppen då? Det beror på vad man menar med teambuilding, enligt Christian Jacobsson. 

– I forskningen handlar det om att klargöra mål och roller på arbetsplatsen, att träna på att hantera konflikter och så vidare. Då är de gemensamma arbetsuppgifterna i fokus. Men i arbetslivet används ordet ofta om övningar tillsammans i grupp, typ klättra eller ro en båt.

Den chef som tror att arbetsgruppen kommer att jobba bättre tillsammans efter att ha gjort den sortens aktiviteter är fel ute, anser han.

– Enligt forskningen hör lära-känna-varandra-övningar till de minst effektiva sätten att få folk att samarbeta bättre.

Magdalena Ribbing påpekar att i ­grupper finns det alltid någon som är sämst.

– Den personen ska inte behöva bli utsatt. Det enda jag kan tänka mig i den vägen är att tillsammans fundera över hur den fysiska arbetsmiljön kan förbättras.

Men om man som chef ändå vill hitta på något extra ibland?

– Bjud in någon som uppträder och som gör det utan att ”gå på” enskilda personer, säger Magdalena Ribbing.

Ingela Hofsten

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Resan mot framtiden

Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Så lyder riksdagens kaxiga mål. Chefer i kommuner och landsting får bära ett stort ansvar.  2018-11-09

Enhetschefen Louise ­Andersson (mitten) är stolt över sina chefskollegor, och tycker att de är värda den satsning som Sala kommun gör. Foto: Jonas Bilberg

Lönesatsning i flera kommuner

Det är enhetschefernas år i år. I alla fall sett till löneutfallet. Åtminstone i ett flertal kommuner.  2018-11-09

Från präst till före­läsare på heltid. Ann-Christine Ruuth lär chefer göra arbetsplatsen transinkluderande. Foto:  André De Loisted

Transformerar synen på HBTQ

Vad behöver transpersoner på jobbet? Samma sak som alla andra: att bli sedd och bekräftad. Ann-Christine Ruuth har en mission. Att lära chefer HBTQ-kunskap.  2018-11-09

”Vi har haft en bra dialog med arbetsgivaren”, säger Marie-Anne Karlsson (till höger) om beredskapsavtalet. Kollegan Monica Kihlström är också nöjd. Foto: Mikael ljungström

Betald ledighet efter beredskap

Inskränkning i privatlivet men tryggare medarbetare och betald ledighet var nionde fredag. Nu finns beredskapsavtal för enhetschefer i omsorgen i Karlsborgs kommun.  2018-11-09

Till arkivet

Tänk på det här om du vill anordna aktiviteter

  • Jobb och privatliv bör inte blandas ihop.
  • I alla tävlingssammanhang finns det någon som är sämst.
  • Även om något är frivilligt kan det vara svårt att avstå, eftersom risken finns att man då riskerar att uppfattas som tråkig eller illojal.

Ledare: Ta mig i handen

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!