×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • Lyssna, var prestigelös och ha roligt tillsammans. Så lyder Camilla Gazics och Eva Buxfeldts råd för att få medarbetarna att växa. Foto: Anna Rehnberg

  Lyssna, var prestigelös och ha roligt tillsammans. Så lyder Camilla Gazics och Eva Buxfeldts råd för att få medarbetarna att växa. Foto: Anna Rehnberg

 • Camilla Gazic och Eva Buxfeldt, här tillsamans med Birgit Karlsson, vill vara närvarande chefer och har avlastning med både administrativa och praktiska uppgifter. Foto: Anna Rehnberg

  Camilla Gazic och Eva Buxfeldt, här tillsamans med Birgit Karlsson, vill vara närvarande chefer och har avlastning med både administrativa och praktiska uppgifter. Foto: Anna Rehnberg

Ett stort lyft för boendet

2017-01-25

Chefen i Fokus nr 1 2017. Här ska vi jobba på ett annat sätt framöver och det är ni och hyresgästerna som ska styra! Det var Eva Buxfeldts ­besked till medarbetarna när hon tillträdde som enhetschef på ­äldreboendet Gerdas gård i Göteborg.

Två undersköterskor torkar av borden och i högtalarna sjunger Bing Crosby att han drömmer om en vit jul. I går var det julfest med buffé, trubadur, quiz och brasa på storbildsskärm och nu är det lite dagen efterstämning på Gerdas gård.

– Vi har otroligt mycket fester här, särskilt i december. Festen i går planerades och genomfördes av personalen helt utifrån hyresgästernas önskemål. Som chef kan jag hålla mig i bakgrunden, säger enhetschefen Eva Buxfeldt.

Berättelsen om det nya arbetssättet på Gerdas gård börjar 2011. Som verksamhetsutvecklare i Askim-Frölunda-Högsbo stadsdelsförvaltning hade Eva Buxfeldt utvecklat en plan för hur tio boenden skulle arbeta för att bryta institutionaliseringen. Men politikerna backade och bestämde istället att hon skulle få förverkliga sina idéer som enhetschef på ett äldreboende.

– Jag var övertygad om att det gick att få bort sjukhuskänslan, skapa en mer hemlik miljö och ge personalen och de boende mer inflytande. Nu fick jag chansen att bevisa det, säger Eva Buxfeldt.  

Under flera år hade Gerdas gård varit ett ganska ordinärt ställe med betyg strax över medel i brukarenkäterna. Nu är man bästa äldreboendet i Göteborg, enligt Socialstyrelsen, med lång kö till de hundra platserna.

Det går inte att ta miste på att Eva Buxfeldt och hennes enhetschefskollega Camilla Gazic är stolta. Runt omkring dem i samlingsrummet syns tecknen på avinstitutionalisering: Lysrören än utbytta mot kristallkronor, i hörnet står en bardisk och av undersköterskornas vita sjukhusrockar finns inte ett spår.

Men den största förändringen syns inte på utsidan, menar Eva Buxfeldt. Den handlar om relationer, attityder, rutiner och arbetssätt. Om hur personalen på Gerdas gård har fått ett större ansvar och hyresgästerna en bättre omsorg. Minskad medicinering är ett tecken på att man är på rätt väg.

Personalens engagemang är nyckeln, det är de två enhetscheferna överens om. Verksamheten är indelad i sex grupper – schema, metod, aktivitet, inköp, budget, kost – och varje grupp har en ordförande som leder arbetet. Om något ska köpas in är det inköps- och budgetgruppen som får ta beslutet – inte enhetscheferna.

– Chefen kan och ska inte vara med överallt, och det mesta fungerar alldeles utmärkt utan att vi lägger oss i. Om vi tar ett kliv åt sidan får personalen möjlighet att växa, säger Eva Buxfeldt.

Ett anarkistiskt medarbetarstyre, muttrar kanske någon, men då har vederbörande inte besökt Gerdas gård. För att skapa struktur i arbetet ansvarar varje undersköterska för fyra hyresgäster och ett särskilt mappsystem visar tydligt vem som har brustit om en hyresgäst inte har fått rätt hjälp.

– Vi har varit stenhårda mot dem som slarvar med jobbet. Övriga medarbetare har sett att vi backar upp dem och jag tror att det har skapat en viss trygghet, säger Eva Buxfeldt.

Den tillitsbaserade styrningen bygger på ett grundantagande: Om cheferna litar på personalen yrkeskunnande och ger dem svängrum kommer det i slutändan leda till bättre kvalitet i välfärdens olika verksamheter.

Själva begreppet ”tillitsbaserad styrning” är inget man har diskuterat på Gerdas gård, men det är uppenbart att det är liknande tankegångar som går igen.

– Vissa saker bestämmer vi naturligtvis. Vi har sista ordet när budgeten ska klubbas och avgör vilka som ska anställas, men i övrigt är vårt jobb att vara närvarande och ta diskussionerna när de dyker upp. Är man på plats hinner inte små problem utveckla sig till stora problem, säger Camilla Gazic.

På de flesta äldreboenden tar enhetschefen hand om allt från vikarieanskaffning och brandtillsyn till julfester och schemaläggning. Så jobbar man inte på Gerdas gård. Här sköter personalen inköpen och ordnar aktiviteterna. Samtidigt har Eva Buxfeldt och Camilla Gazic uppbackning av en administratör, en schemaadministratör och en vaktmästare.

– En modern chef ska inte jobba med sådant, du ska i stället vara närvarande och skapa bra förutsättningar för medarbetarna, säger Eva Buxfeldt bestämt.

De två enhetscheferna har drygt 80 underställda och nästan hundra hyresgäster. Men några tankar på att avlasta sig själva och anställa ytterligare en enhetschef har de inte.

– Nej, det passar inte vårt sätt att jobba, då anställer vi hellre en undersköterska till. Här finns sex avdelningar som jag och Eva delar på. Om vi var fler chefer skulle vi bli tvungna att dela upp ansvaret för olika avdelningar och då skulle det enhetliga tänket försvinna, säger Camilla Gazic.

Någonting gör de uppenbarligen rätt på Gerdas gård. Sjukskrivningarna har minskat bland personalen, de äldre har blivit nöjdare, köerna är långa och tre studiebesök i veckan från när och fjärran är inbokade under hela 2017.

Vad är rådet till andra chefer som blir inspirerade av ert arbetssätt? 

– Vissa anser att man ska visa distans som chef, dra sig undan i sitt rum, men jag tycker precis tvärtom. Våga ha roligt tillsammans med medarbetarna, lyder mitt bästa tips. Det skapar tillit till medarbetarna och även till hyresgästerna och de anhöriga, säger Camilla Gazic.

Kommentarer

Vi strävar efter att kommentarerna håller hög kvalitet. Inlägg med rasistiskt eller sexistiskt innehåll är inte tillåtna och kommer inte att publiceras. Vi förbehåller oss också rätten att inte publicera inlägg med kränkande personangrepp eller som på annat sätt bryter mot Visions villkor för kommentarer. Genom att publicera kommentarer nedan godkänner du våra villkor för publicering.

comments powered by Disqus

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Så skapar du tillit

 • Bekräfta dina medarbetare genom att se och lyssna på dem.
 • Var prestigelös i ditt ledarskap – då vågar medarbetarna ta egna initiativ.
 • Ha roligt tillsammans – det skapar tillit till medarbetarna och även till hyresgästerna.

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!