×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Sprid glädje på jobbet! 
Illustration: Annicka Istemo

  Sprid glädje på jobbet! Illustration: Annicka Istemo

Sprid glädje på jobbet

2016-05-04

Chefen i Fokus nr 2 2016. Lär dig leda med hjälp av humor och få dina medarbetare att stressa av, må bra och känna samhörighet. Ståuppkomikern Karin Adelsköld lär dig hur du gör för att bli en roligare chef.

I Sverige skrattar medarbetare i snitt 5 gånger per dag på jobbet och chefer 5,6 gånger per dag. Chefer försöker oftare än medarbetare att få andra att skratta och att lätta upp stämningen med ett skratt*. Men vi skulle må bra av att skratta mer, tycker Karin Adelsköld, ståuppkomiker, coach och föreläsare, som gärna vill mota bort känslan av att man gör något smått förbjudet om man börjar gapflabba på jobbet.

– Någonstans finns en uppfattning att humor står i motsats till effektivitet. Men egentligen är det ju precis tvärtom. Humor kan vara lösningen på många problem vi har i dag. Till exempel stress och höga sjukskrivningstal, säger hon.

När vi skrattar utlöses ämnen som endorfiner och serotonin i kroppen som gör att vi blir glada och avslappnade. Blodcirkulationen ökar och de delar i hjärnan som är kopplade till lust och lärarande aktiveras. (Det är därför det är lätt att komma ihåg roliga saker). Dessutom skapar skratt samhörighet. Något de flesta har behov av. Så ett sätt att orka mer och att vara kreativ på jobbet är att börja ta humor på allvar. Där har chefen har en mycket viktig roll att spela eftersom hen bestämmer spelreglerna för hur roligt man får ha på jobbet, tycker Karin Adelsköld.

– Det är chefen som sätter temperaturen på arbetsplatsen och visar om det är okej att skratta eller inte. Det är viktigt att chefen tillåter skratt, men för den skull behöver man inte vara den som går runt och drar en massa skämt, säger hon.

För att få roligare på jobbet kan ett första steg vara att införa ”roliga halvtimmen” på jobbet, till exempel i anslutning till ett arbetsmöte.

– Man kan inleda med att titta på roliga klipp på Youtube. Det är ju inget som har med jobbet att göra, men man får en mer avspänd relation till varandra och får skratta loss lite, tipsar Karin Adelsköld.

Ett annat sätt är att fråga dina medarbetare vad de tycker skulle göra jobbet roligare och mer lustfullt.

– Det finns ingen patentlösning för att skapa ett roligare arbetsklimat, säger Karin Adelsköld.

På en arbetsplats kan det handla om att i stället för att bara skämta inom en yrkesgrupp även börja skoja över de yrkesmässiga gränserna. På en annan handlade det om att börja utföra arbetsuppgifterna på ett mer kreativt och lustfyllt sätt.

För att kunna skapa ett roligare arbetsklimat är det också viktigt att förstå vad som är roligt och hur skratt uppstår. Att skapa igenkänning och komma med något oväntat är det som ger upphov till skratt, visar forskningen. Därför har den som aldrig brukar skämta eller som har ett stelt kroppsspråk/minspel ett försprång. När en sådan person väl säger något kul blir det genast mycket roligare. Men chefer som hela tiden skämtar är inte roliga, anser Karin Adelsköld.

– Det finns ju en del chefer, ofta medelålders män, som hela tiden försöker skoja till det. Då blir det ingen överraskning och därför heller inte roligt, säger hon.

En annan grundregel är att man som chef gärna kan skämta om sig själv, men absolut inte om konkurrenterna när de hör eller verksamheten där man jobbar.

– Man ska absolut inte skoja om verksamheten. Men det är aldrig riskabelt att skämta om sig själv. När man gör det klättrar man ner några pinnhål och framstår som mer mänsklig, förklarar tycker Karin Adelsköld.

För att kunna driva med sig själv på ett bra sätt gäller det att veta hur medarbetarna uppfattar en.

– När man skämtar om sig själv och sina tillkortakommanden visar man med arbetarna ”att jag är medveten om detta” vilket visar på självinsikt. Något som kan stärka dig som ledare, menar Karin Adelsköld.

Men chefen får du absolut inte skämta om medarbetarna, däremot får du tåla att de skojar om dig, tycker Karin Adelsköld.

– Det är okej att skoja uppåt, aldrig nedåt, säger hon.

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Så blir du en ­humorledare

 •  Lär dig vinsterna med humor: varför du tjänar både tid, pengar och varför det minskar stress och sjukskrivningar att skapa en roligare arbetsplats.
 • Börja med dig själv som chef, det är du som sätter tonen. Hur kan du bli roligare? Driv med dig själv, ha glimten i ögat, våga blanda humor och allvar.
 • Skämta aldrig på dina anställdas bekostnad, bara på din egen.
 • Fråga dina anställda, vad tycker de är roligt, hur skulle man kunna göra arbetsuppgifter roligare utan att för den skull tumma på arbetsinsatsen eller kvaliteten?
 • Lägg upp en humorstrategi: hur kan vi få in humor i det dagliga arbetet? Hur kan vi använda humor i vår externa kommunikation?
 • Tänk brett. Humor kan förmedlas i text, bild och till och med färger.
 • Skämta inte hela tiden. Humor bygger på överraskning, kommer det ett skämt varje gång du öppnar munnen, blir det inte roligt just därför.
 • Inför en rolig halvtimme eller timme en gång i veckan då ni fikar och gör något roligt, exempelvis ser på roliga youtube-klipp eller visar roliga bilder för varandra. En övning som kan upplevas fånig i början men som snabbt ger resultat.
 • Se till att alla är inkluderade och att inte någon blir kränkt eller sårad.
 • Tänk på att humorn ska passa målgruppen. Fräckisar är bannlysta om ni inte säljer Åsa-Nissefilmer.

Politiker som skämtar

 • Många kända personer och politiker använder sig av humor för att få fler att gilla dem. Till exempel Barack Obama är känd för sin humor, liksom Hillary Clinton och Ronald Reagan. Svenska exempel på duktiga skämtare är politiker som Göran Hägglund och Gudrun Schyman.

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!