×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      ”Jag tror ändå att det har fört något gott med sig. Fack och ­arbetsgivare har lärt sig mycket av det här fallet”, säger Elinor Torp. Foto: Lasse Nilsson

  ”Jag tror ändå att det har fört något gott med sig. Fack och ­arbetsgivare har lärt sig mycket av det här fallet”, säger Elinor Torp. Foto: Lasse Nilsson

Skildrar självmordet

2015-11-02

Tidningen Vision nr 7 2015. Ny bok om socialsekreteraren i Krokoms kommun som tog sitt liv efter mobbning på jobbet.

Fakta

Utdrag ur boken:

Det gick fort. En smäll i dörren. En hätsk ordväxling. En iskall blick. Ett muttrande ute i korridoren. Gerd som stod och trampade utanför Lars dörr: ”Var är han nu nånstans?” Mot slutet av januari började Anna-Karin förstå att Lars inte inbillade sig. Det hände verkligen. Arbetsledaren, som i mellandagarna fått sitt vikariat förlängt, kontrollerade varje steg Lars tog. Själv bokade Anna-Karin in sina egna besök. Ingen av cheferna brydde sig om hur hon la upp sitt arbete. Men Lars övervakades minutiöst som om han vore en brottsling.

Det hände fortfarande att han i egenskap av skyddsombud frågade Gerd om han kunde få informera gruppen om vad han lärt sig på den där arbetsmiljökursen i höstas. Till slut fick han ett datum som kollegorna antecknade. Först efter veckomötet upptäckte Anna-Karin att tiden Lars fått var på en klämdag senare i vår då i princip alla var lediga. Hon sneglade in i Lars rum. På hans krökta rygg förstod hon att även Lars insett det.

Hur kan en konflikt på jobbet gå så långt att en anställd tar sitt liv? Den frågan försöker journalisten och författaren Elinor Torp finna svar på i sin nya bok ”Jag orkar inte mer”.

Den 10 juni 2010 tog socialsekreteraren Lars Persson sitt liv efter att ha känt sig trakasserad av sin arbetsledare under flera månader. Två chefer fälldes för arbetsmiljöbrott i en unik dom i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. I boken har Elinor Torp intervjuat Lars Perssons familj, arbetskamrater och chefer samt andra experter.

– Jag skrev boken för att göra jobbskador på själen synliga. Arbetsmiljöverket har högar med föreskrifter som handlar om skador på kroppen men bara fyra om psyket, säger hon.

Hur kunde det gå så långt i Krokom?

– Arbetsmiljöarbetet övergick blixtsnabbt till att handla om arbetsrätt. I stället för att göra något åt Lasses arbetsmiljö började cheferna hota med varningar och avsked. En annan faktor var att chefer och anställda slutade prata med varandra, säger Elinor Torp.

Att arbetsgivare allt snabbare kopplar in jurister och använder lagar och paragrafer, i stället för att nå lösningar med fack, skyddsombud och företagshälsovård, har enligt Elinor Torp blivit vanligare.

Hon är övertygad om att självmordet hade kunnat undvikas om arbetsgivaren gått mer varsamt fram och till exempel försökt omplacera Lars Persson.

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!