×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      ”Jag tror ändå att det har fört något gott med sig. Fack och ­arbetsgivare har lärt sig mycket av det här fallet”, säger Elinor Torp. Foto: Lasse Nilsson

  ”Jag tror ändå att det har fört något gott med sig. Fack och ­arbetsgivare har lärt sig mycket av det här fallet”, säger Elinor Torp. Foto: Lasse Nilsson

Skildrar självmordet

2015-11-02

Tidningen Vision nr 7 2015. Ny bok om socialsekreteraren i Krokoms kommun som tog sitt liv efter mobbning på jobbet.

Fakta

Utdrag ur boken:

Det gick fort. En smäll i dörren. En hätsk ordväxling. En iskall blick. Ett muttrande ute i korridoren. Gerd som stod och trampade utanför Lars dörr: ”Var är han nu nånstans?” Mot slutet av januari började Anna-Karin förstå att Lars inte inbillade sig. Det hände verkligen. Arbetsledaren, som i mellandagarna fått sitt vikariat förlängt, kontrollerade varje steg Lars tog. Själv bokade Anna-Karin in sina egna besök. Ingen av cheferna brydde sig om hur hon la upp sitt arbete. Men Lars övervakades minutiöst som om han vore en brottsling.

Det hände fortfarande att han i egenskap av skyddsombud frågade Gerd om han kunde få informera gruppen om vad han lärt sig på den där arbetsmiljökursen i höstas. Till slut fick han ett datum som kollegorna antecknade. Först efter veckomötet upptäckte Anna-Karin att tiden Lars fått var på en klämdag senare i vår då i princip alla var lediga. Hon sneglade in i Lars rum. På hans krökta rygg förstod hon att även Lars insett det.

Hur kan en konflikt på jobbet gå så långt att en anställd tar sitt liv? Den frågan försöker journalisten och författaren Elinor Torp finna svar på i sin nya bok ”Jag orkar inte mer”.

Den 10 juni 2010 tog socialsekreteraren Lars Persson sitt liv efter att ha känt sig trakasserad av sin arbetsledare under flera månader. Två chefer fälldes för arbetsmiljöbrott i en unik dom i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. I boken har Elinor Torp intervjuat Lars Perssons familj, arbetskamrater och chefer samt andra experter.

– Jag skrev boken för att göra jobbskador på själen synliga. Arbetsmiljöverket har högar med föreskrifter som handlar om skador på kroppen men bara fyra om psyket, säger hon.

Hur kunde det gå så långt i Krokom?

– Arbetsmiljöarbetet övergick blixtsnabbt till att handla om arbetsrätt. I stället för att göra något åt Lasses arbetsmiljö började cheferna hota med varningar och avsked. En annan faktor var att chefer och anställda slutade prata med varandra, säger Elinor Torp.

Att arbetsgivare allt snabbare kopplar in jurister och använder lagar och paragrafer, i stället för att nå lösningar med fack, skyddsombud och företagshälsovård, har enligt Elinor Torp blivit vanligare.

Hon är övertygad om att självmordet hade kunnat undvikas om arbetsgivaren gått mer varsamt fram och till exempel försökt omplacera Lars Persson.

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Slitsamt stå startklar

Missnöjet med beredskap är stort. Var femte chef inom omsorg och ­teknik har funderat på att byta jobb för att de upplever beredskapen ­alltför betungande. Ett bra avtal kan vara lösningen.  2018-04-27

Sofie Christmansson tyckte kursen i arbetsrätt var bra men för kort. Hon hade önskat mer fokus på hur man som chef kan agera i olika situationer. Foto: Petra Berggren

Chefer lär sig mer om arbetsrätt

Las och kollektivavtal, hur hänger det ihop? Socialtjänsten i Sundsvall ville öka personalens kunskaper i arbetsrätt och satte samtliga cirka 130 chefer i skolbänken.  2018-04-27

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet.

Webbterapi för utbrända

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet har studerat hur terapi på internet kan hjälpa utbrända chefer.  2018-04-27

Illustration: Helena Bergendahl

Det här gör facket i frågan

Visions ombudsman Ameli Andersson svarar om arbetet i med- och motvind.  2018-04-27

Till arkivet

Ledare: När det allra värsta händer

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!