×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Illustration: Team Hawaii.

  Illustration: Team Hawaii.

Logga ut hjärnan på semestern

2015-06-11

Tidningen Vision nr 4 2015. De smarta telefonerna och möjligheten att jobba på distans gör att arbete och fritid flyter ihop, även under semestern. Men experterna varnar för att vara alltför tillgänglig – den som vill hålla i längden måste lära sig att sätta gränser och gärna vara lite ”smartlat”.

Fakta

Så sätter du gränser

Fundera kring hur tillgänglig du vill vara under semestern. Tänk på att det inte är att rekommendera att ständigt vara nåbar om du ska orka jobba ända fram till pensionen.

Berätta för din arbetsgivare hur och när du kan bli nådd under semestern. Till exempel att du lyssnar av telefonsvararen på din tjänstemobil och kollar av viktiga mejl någon gång varje eftermiddag.

Skaffa en privatmobil, så att du inte kan se om du fått några jobbmejl.

Vägra känna skuld för att du vilar upp dig under semestern!

Källa: Tomas Danielsson, beteendevetare och författare

Har du funderat på hur du ska göra under semestern i sommar? Kommer du att kolla jobbmejlen från badstranden och svara på jobbsamtal i hängmattan? Har du inte bestämt dig för hur du vill ha det är det en bra idé att göra det nu – annars är risken stor att det blir någon annan som bestämmer hur tillgänglig du ska vara under semestern. Till exempel verksamhetens behov, eller din chef. Att ständigt och jämt vara tillgänglig är inte bra för hälsan, menar beteendevetaren och författaren Tomas Danielsson, även kallad ”stressdoktorn”.

– Hjärnan behöver få logga ut helt och hållet för att kunna återhämta sig, fortsätta vara kreativ och hålla på sikt. För att undvika skadlig hjärnstress och göra sommaren till en ordentlig vilopaus är det viktigt att inte ständigt kunna bli nådd. Hjärnan klarar nämligen inte av att själv sätta gränser.

Hjärnan kan inte heller göra flera saker samtidigt. Att umgås med familjen samtidigt som man kollar mejlen och uppdaterar sin status på sociala medier, är därför inget att rekommendera.

– I somras såg jag en mamma som stod i kön till glasskiosken och var helt uppslukad av sin mobil. Barnen fick skrika till henne när det var deras tur: ”Mamma, vill du ha någon glass eller inte?” Man blir helt förfärad, jag tycker att föräldrar ska vara i nuet och bygga sandslott med sina barn, säger Tomas Danielsson. 

Det gränslösa arbetslivet är en tickande bomb som på sikt riskerar folkhälsan för flera generationer, anser Tomas Danielsson.

– Många sitter till exempel mellan klockan 22 och 23:30 och färdigställer dokument, eftersom dagen efter består av en massa möten och man inte tycker att man hinner med annars.  Det leder till att var och varannan har problem med spänningar i nacke och axlar, yrsel, sömn och magproblem. Det är också vanligt att få relationsproblem som en följd av de aggressioner som stressen skapar.

Tomas Danielsson råder alla att säga till arbetsgivaren: ni kan ringa till min tjänstemobil om det är något mycket viktigt, jag kommer att lyssna av telefonsvararen någon gång varje eftermiddag och läsa mejl, men bara mejl där ämnesraden är skriven med VERSALER och jag kommer bara att svara på akuta mejl.

Hjärnan har stor nytta av att slippa ta beslut och att få göra sig fri från ”snuttifieringssjukan”. För att klara det gäller det att ha självdisciplin och att våga vara smartlat, konstaterar Tomas Danielsson.

– Den som är smartlat vägrar känna skuld för att man tar fikarast och vilar upp sig under semestern.

Vad tycker du, vill du kolla mejl och telefon på semestern? Gå in och diskutera på Vision debatt: "För oss betyder semester att vara ledig"

Tidningen Visions Facebooksida har faktarutan med råd diskuterats, och där publicerade redaktionen en ny, reviderad version.

 

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!