×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      I dag läser Christine Palmquist Hemborg en masterutbildning i ledarskap på halvfart. ”Det är många i gruppen som jobbar och det är kul att ha kontakt med arbetslivet”, säger hon. Foto: Lasse Nilsson

  I dag läser Christine Palmquist Hemborg en masterutbildning i ledarskap på halvfart. ”Det är många i gruppen som jobbar och det är kul att ha kontakt med arbetslivet”, säger hon. Foto: Lasse Nilsson

 • 
      Christine Palmquist Hemborg uppmanar alla som drabbats att begära prövning hos Försäkringskassan. ”Jag har inte tragglat med det här ensam, jag har fått hjälp av Visions ombud och jurister”, säger hon.
 Foto: Rickard Kilström

  Christine Palmquist Hemborg uppmanar alla som drabbats att begära prövning hos Försäkringskassan. ”Jag har inte tragglat med det här ensam, jag har fått hjälp av Visions ombud och jurister”, säger hon. Foto: Rickard Kilström

Christine fick stroke av jobbet

2015-12-03

Tidningen Vision nr 8 2015. Christine Palmquist Hemborg var klar med en omorganisation hon jobbat med dag och natt. Då slog stroken till. Nu är den godkänd som arbetsskada.

Fakta

Christine Palmquist Hemborg

Ålder: 65 år.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Yrke: Pensionär, fd socialchef.

Familj: Man och vuxen son.

Fritidsintressen: Teater, musik och umgås med barnbarnen.

– I efterhand inser jag ju att min arbetssituation var helt vansinnig, säger hon.

Christine Palmquist Hemborg fick jobbet som socialchef i Gävle i augusti 2008. Hon har lång erfarenhet som chef och är expert på att driva igenom förändringar på problemtyngda arbetsplatser.

Varken ledningen eller strukturen fungerade och pengarna flödade utan ordentlig kontroll. Christine jobbade stenhårt för att få skutan på rätt kurs.

– Jag tänkte att det skulle bli hårt arbete i ett år. Men då kom nådastöten när vi snabbt skulle genomföra kraftiga besparingar.

Förslag på neddragningar och nedläggningar skulle fram på nio veckor. Oron var stor bland anställda och brukare. Utan fungerade ledning fick Christine dra ett enormt lass och jobbade 80 timmar i veckan. De sista dygnen innan deadline sov hon nästan ingenting.

En torsdag i maj var det klart. Alla var nöjda och när Christine satt på tåget hem till Stockholm kände hon att hon hade lyckats.

På måndag morgon kände hon direkt att något var fel. Högra sidan och kinden var bortdomnad. När det spred sig kom den riktiga rädslan. Hon måste till sjukhus direkt.

– Det var ingen tvekan om att det berodde på jobbet, jag har lågt blodtryck, röker inte och läkarna hittade inga medicinska orsaker till stroke. Jag skrev en arbetsskadeanmälan direkt när jag kom ut från sjukhuset, säger hon.

Hon begärde också att Försäkringskassan skulle pröva om skadan berodde på jobbet för att kunna få livränta. Men hon fick avslag eftersom det ännu inte var fastställt om skadan var varaktig.

Christine var sjukskriven med sjukpenning och gick på rehabilitering i nästan ett år. Hon fick bland annat lära sig sova. Med tiden förstod hon att hon inte skulle kunna jobba som chef igen.

Just då hade kommunen en omställningslösning som innebar att alla som fyllt 60 år fick behålla en del av lönen i två år om man sade upp sig. Christine nappade.

När de två åren närmade sig slutet gick hon till husläkaren som skrev ett intyg på att skadan var bestående till 50 procent. Men när hon åter försökte få arbetsskadan godkänd fick hon avslag igen. Försäkringskassan hävdade att arbetsbördan var självpåtagen.  Som chef borde hon ha insett vad hon gav sig in på.

– Det retade upp mig väldigt. Hur skulle jag kunna veta exakt vad jag gav mig in i? Jag kunde inte veta att vi plötsligt skulle få en jättebesparing.

Samtidigt hade Vision skickat hennes ärende till juristerna på LO/TCO Rättsskydd som såg att det fanns en bra chans att driva fallet mot Försäkringskassan. Facket tipsade också om Centrum för arbets- och miljömedicin för en grundlig utredning. Efter ett halvår kom läkarna fram till att hennes stroke sannolikt berodde på jobbet. Försäkringskassan godkände arbetsskadan direkt och hon fick livränta som extra ersättning utöver sjukersättningen.

Christine, som nyligen fyllde 65, hade 100 procent livränta fram till pensionen och fick maxbeloppet på 27 800 kronor i månaden. Det är långt från lönen på 60 000 kronor hon hade. Eventuellt kan hon få utfyllnad från AFA försäkring upp till hela lönen retroaktivt men det är ännu inte avgjort.

Hon uppmanar alla som råkar ut för en arbetsskada att få den prövad hos Försäkringskassan.

– Det är synd att många struntar i det. Visst tog det lång tid men jag har fått hjälp av fackets ombud och jurister.

Att anmäla är också viktig för att brister i arbetsmiljön ska uppmärksammas. Hon tänker särskilt på kvinnliga chefer inom vården.

– De är oerhört utsatta. Det är en väldigt svår balansgång att göra politiker, brukare och anställda nöjda. Jag känner flera som råkat illa ut.

Läs också: Se över ditt skyddsnät

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Slitsamt stå startklar

Missnöjet med beredskap är stort. Var femte chef inom omsorg och ­teknik har funderat på att byta jobb för att de upplever beredskapen ­alltför betungande. Ett bra avtal kan vara lösningen.  2018-04-27

Sofie Christmansson tyckte kursen i arbetsrätt var bra men för kort. Hon hade önskat mer fokus på hur man som chef kan agera i olika situationer. Foto: Petra Berggren

Chefer lär sig mer om arbetsrätt

Las och kollektivavtal, hur hänger det ihop? Socialtjänsten i Sundsvall ville öka personalens kunskaper i arbetsrätt och satte samtliga cirka 130 chefer i skolbänken.  2018-04-27

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet.

Webbterapi för utbrända

Robert Persson Asplund, psykolog och forskare vid Linköpings universitet har studerat hur terapi på internet kan hjälpa utbrända chefer.  2018-04-27

Illustration: Helena Bergendahl

Det här gör facket i frågan

Visions ombudsman Ameli Andersson svarar om arbetet i med- och motvind.  2018-04-27

Till arkivet

Ledare: När det allra värsta händer

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!