×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

 • Under 30 år? 100 kr för hela första året
 • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

 • 
      Vi lämnar ifrån oss mängder av information om oss själva. Snart kanske arbetsgivaren vet allt om oss.

  Vi lämnar ifrån oss mängder av information om oss själva. Snart kanske arbetsgivaren vet allt om oss.

Zoomar in ditt privatliv

2015-08-21

Tidningen Vision nr 5 2015. Tänk dig att chefen kan övervaka allt – ditt sociala liv, vilka restauranger du besöker, din fysiska kondition. Och till och med veta när du kommer att bli sjuk nästa gång. Snart är vi där.

Fakta

SICS och Mobile
Life Centre

 Forskningen vid Mobile Life Centre och SICS finansieras av högskolor och näringsliv. Uppdraget är bland annat att verka för att tekniska innovationer förs ut i samhället och att undersöka hur innovationerna påverkar vår livsstil.

Kommunägda Kalmar vatten har skapat debatt genom att införa ett träningstvång för de anställda. Träningen har dessutom införts som ett lönekriterium. De som tränar kan få en bättre löneutveckling.

Hedgefonden GLG Partners har nyligen tagit fram ny mjukvara som spårar livsstilsfaktorer som sömn och matvanor, för att sedan jämföra dessa data med hur de individuella fondmäklarna presterar. Skulle analysen visa på några problem, erbjuds mäklarna hjälp i form av coachning för att förändra sina kroppsliga rutiner.

I Chicago finns en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare att tvinga lärare att lämna ut uppgifter om kolesterolvärden, blodtryck, vikt och BMI, samt att delta i minst femton minuter hälsorelaterade aktiviteter varje månad. De som vägrar får en straffavgift på 600 dollar.

Källa: Wellnessyndromet, Tankekraft Förlag (2015)

Allt fler av oss har flexibla jobb i dag. Vi kan jobba var vi vill och när vi vill. Att slippa chefens granskande blick över axeln ger en känsla av frihet. Samtidigt öppnar den tekniska utvecklingen möjligheter till övervakning på ett helt annat plan.

Enligt Daniel Gillblad, Big data-analytiker på SICS, vars uppdrag bland annat är att föra ut tekniska innovationer i samhället, kommer anställdas integritet att bli en allt mer brännande fråga framöver.

– Vi lämnar redan i dag ifrån oss extremt mycket uppgifter om oss själva i exempelvis sociala medier. Om inte allt för lång tid kommer vi se mer teknik som vi bär med oss, som apparater eller sensorer, som mäter kroppens signaler. Jag antar att detta är intressant ur ett personalperspektiv. Frågan är hur mycket information vi vill dela med oss av till arbetsgivaren.

För att testa hur all denna information skulle kunna användas av våra arbetsgivare har Gillblads forskningskolleger på Mobile Life Centre skapat appen IllBook. Appen samlar in alla uppgifter om de anställda från en lång rad olika källor. Den kan också kopplas till en sensor som bärs nära kroppen, som en accessoar eller inbyggt i kläderna, som mäter kroppens signaler i olika situationer. Om man lägger till information om DNA får man fram en ganska heltäckande bild av personens hälsa. 

– Det skulle kunna användas för att planera och effektivisera verksamheten. Om många förväntas vara sjuka kan man se till att det finns ersättare, till exempel. Man kan också tänka sig att ett datasystem automatiskt kan avboka mötesrum om en stor del av deltagarna är sjuka säger Daniel Gillblad.

Carl Cederström är forskare och författare till boken Wellnessyndromet. Han varnar för att tekniken kan leda oss rakt in i ett nytt slags storebrorssamhälle.

– I dag anpassar vi oss till de normer som finns på företaget under den tid vi arbetar. Men den nya tekniken gör att anpassningen fortsätter dygnet runt. Den typen av normer och värderingar som efterfrågas på företaget relaterar inte längre till en arbetsroll utan hela personens liv.

Enligt Daniel Gillblad finns det ännu inget svar på var gränsen för vad vilken information om oss själva vi kan tänka oss att lämna ifrån oss i framtiden.

– Det är jättesvårt att spekulera om hur vi kommer att se på detta i framtiden. När tekniken börjar användas och frågorna stötts och blötts ett tag kommer det att utkristallisera sig vad den allmänna bilden är. Men svaret kommer nog inte bli som vi tror i dag.

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!