Så ska socialarbetarnas arbetsvillkor bli bättre
2014-01-23, Tidningenvision.se
Sju punkter. Ett års arbete. Kommissionen för att förbättra arbetssituationen för Göteborgs socialsekreterare är klar. Jenny Johansson, Vision, hoppas att resultatet ska kunna användas på socialkontor i hela landet.
Fakta
Förstärkt introduktion under längre tid och kompetensutveckling
Ett utbildnings- och introduktionsprogram för alla nyanställda ska tas fram och beräknas vara klart i september 2014.
Administrativt stöd för chefer och andra arbetsledare
Alla chefer ska ha nära tillgång till kvalificerat ledningsstöd inom åtminstone områdena ekonomi, IT och HR.
Rimlig arbetsbelastning för chefer
För enhetschefer inom myndighetsutövning bör inte antalet underställda medarbetare överstiga 22.
Rimlig arbetsbelastning för medarbetarna
Arbetstyngdsmätning bör användas som metod för att mäta arbetsbelastning så att den inte blir för hög.
Plattformsarbete socialtjänstens barn- och ungdomsvård
Innebär att stadsdelarnas barn- och ungdomsvård ska skapa gemensamma strukturer för likabehandling och för att säkra kvaliteten. En processledare ska anställas för att jobba med den gemensamma plattformen.
1:e socialsekreterare
Ska bland annat trygga och upprätthålla rättssäkerheten inom myndighetsutövningen, hålla kolla på lagar och regler, ny forskning och hur brukarna bemöts. 1:e socialsekreteraren har en arbetsledande roll och ska som mest ansvara för 8-10 handläggares ärendehantering.
Lönebildning som bidrar till stabil bemanning med rätt kompetens för verksamheten
Särskild satsning på erfarna socialsekreterare med god prestation inom barn- och ungdomsvården under löneöversynen 2014. Senare ska fler grupper prioriteras.
Källa: Rapporten Struktur och arbetssätt inom socialtjänsten från Göteborgs stad.
Under 2012 rasade demonstrationer runt om i landet där socialsekreterare protesterade mot resursbrist, hög arbetsbelastning och personalomsättning och låga löner. I Göteborg resulterade demonstrationerna i en kommission där fackliga representanter och tjänstemän skulle kartlägga socialarbetarnas situation. Nu har de kommit fram till sju åtgärdspunkter.
- Det känns som att politikerna och tjänstemännen har lyssnat på oss. Sen får vi se om det är tillräckligt. De rekommendationer vi kommit fram till är allmängiltiga för alla Göteborgs tio stadsdelar och socialkontor och antagligen för hela Sverige. Nu måste det fackliga arbetet fortsätta lokalt, säger Jenny Johansson, yrkesansvarig för socialarbetare på Visionsavdelningen i Göteborg, som varit med och tagit fram rapporten.
Kommissionen har bland annat med hjälp av Göteborgs universitet kommit fram till ett sätt att mäta socialsekreterarnas arbetsbelastning.
- Man räknar inte antal ärenden utan får poäng beroende på hur tunga de är och i relation till hur mycket erfarenhet socialsekreteraren har. Då kan cheferna visa svart på vitt hur arbetsbelastningen ser ut och lättare begära mer resurser, säger hon.
Jenny Johansson är stolt över att kommissionen kommit fram till att starta en introduktionsutbildning för alla nyanställda. Många socialsekreterare är unga och nyutexaminerade samtidigt som många av dem tvingas hantera till exempel komplicerade barnärenden.