×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Omsorgschefer får högre lön efter granskning

2014-02-07, Tidningenvision.se

De tekniska cheferna i Växjö tjänar i snitt runt 2000 kronor mer än omsorgscheferna. En obefogad skillnad, anser kommunen. Nu öronmärks pengar för att minska löneklyftan.

Fakta

Arbetsvärdering är en metod för att bedöma krav och svårigheter i ett arbete. Metoden ger underlag för att bedöma om arbeten som är olika ändå är likvärdiga när man summerar kraven.  Arbetsvärderingar är ingen exakt vetenskap och kan se olika ut på olika arbetsplatser.
Källa: DO

Under två år har Växjö kommun arbetat med en arbetsvärdering (se faktaruta). 240 yrkesgrupper har poängsatts utifrån en mängd faktorer som utbildning, ansvar och arbetsförhållanden. Genomgången visar att en rad, huvudsakligen kvinnodominerade, yrken är underbetalda jämfört med andra yrken med motsvarande svårighetsgrad.

Bland de grupper som varit för lågt betalda i förhållande till andra yrkesgrupper i kommunen finns enhetschefer inom omsorgen.

–Vi gör nu en strukturell satsning på den chefsgruppen och öronmärker pengar, säger personalchefen Michael Färdigh.

–Jättebra för omsorgscheferna, säger Ulf Elm, avdelningsordförande för Vision i Växjö.

Under de kommande tre åren ska kommunen skjuta till extra pengar till omsorgscheferna. Årligen ska man följa upp löneförhandlingarna för att se att omsorgscheferna närmar sig kollegerna på tekniska sidan lönemässigt. Enligt Michael Färdigh ska satsningen på omsorgschefer inte gå ut över chefer i andra sektorer.

Han berättar också att lönesättningen för nyanställda enhetschefer i omsorgen centraliserats för att undvika att nya chefer kommer in på för låg lön – också ett grepp som ska se till omsorgschefernas löner höjs. I praktiken innebär det att Michael Färdigh själv deltar vid lönesättningen av nyanställda omsorgschefer.

Andra yrken som Växjö kommun identifierat som för lågt betalda jämfört med jämförbara yrken är specialistsjuksköterskor, förskolechefer, lönekonsulter, socialsekreterare med inriktning mot myndighetsutövning och vissa rektorer.

Ulf Elm från Vision påpekar också ett problem som har koppling till löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade sektorer.  Enligt Elm får vikarier som erbjuds en tillsvidareanställning sällan en riktig löneförhandling när de tar steget över till fast jobb. Det bidrar till att lönenivåerna, framförallt inom de kvinnodominerade yrkesgrupperna, hålls nere.

­–Det är när du blir tillsvidareanställd som du verkligen har möjlighet att löneförhandla, och då ska det vara lika villkor. Oavsett om tjänsten är utlyst eller om någon blir inlasad, säger Ulf Elm.

 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Resan mot framtiden

Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Så lyder riksdagens kaxiga mål. Chefer i kommuner och landsting får bära ett stort ansvar.  2018-11-09

Enhetschefen Louise ­Andersson (mitten) är stolt över sina chefskollegor, och tycker att de är värda den satsning som Sala kommun gör. Foto: Jonas Bilberg

Lönesatsning i flera kommuner

Det är enhetschefernas år i år. I alla fall sett till löneutfallet. Åtminstone i ett flertal kommuner.  2018-11-09

Från präst till före­läsare på heltid. Ann-Christine Ruuth lär chefer göra arbetsplatsen transinkluderande. Foto:  André De Loisted

Transformerar synen på HBTQ

Vad behöver transpersoner på jobbet? Samma sak som alla andra: att bli sedd och bekräftad. Ann-Christine Ruuth har en mission. Att lära chefer HBTQ-kunskap.  2018-11-09

”Vi har haft en bra dialog med arbetsgivaren”, säger Marie-Anne Karlsson (till höger) om beredskapsavtalet. Kollegan Monica Kihlström är också nöjd. Foto: Mikael ljungström

Betald ledighet efter beredskap

Inskränkning i privatlivet men tryggare medarbetare och betald ledighet var nionde fredag. Nu finns beredskapsavtal för enhetschefer i omsorgen i Karlsborgs kommun.  2018-11-09

Till arkivet

Ledare: Ta mig i handen

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!