×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Chefer fällda efter anställds självmord

2014-02-19, Tidningenvision.se

Två chefer i Krokoms kommun fälls för arbetsmiljöbrott i fallet där en socialsekreterare tog sitt liv. Cheferna döms till villkorlig dom och dagsböter

– Jag självklart nöjd med utfallet, säger åklagaren Åse Schoultz.

– Det viktigaste med den här domen är att den sätter fokus på själen i arbetslivet. Det är en välskriven dom som lyfter det psykosociala och visar att det är lika viktigt som ett skydd på en trasig maskin.

Sommaren 2010 tog socialsekreteraren Lars Persson sitt liv. Han ansåg själv att han var utsatt för mobbing och kränkande särbehandling på jobbet från sin närmaste arbetsledare under flera månaders tid.

Åklagaren anser att de båda cheferna som hade arbetsmiljöansvaret gjorde allt för lite för att förbättra hans arbetssituation.

Tingsrätten konstaterar i domen att det måste ha varit uppenbart för de båda cheferna att det fanns stor risk att Lars Persson skulle ta sitt liv. Trots det lät de bli att ta initiativ för att förhindra sjukdom och dödsfall. I stället drev de frågan om att Lars Persson skulle bestraffas med varning och till sist även avsked.

Tingsrätten anser chefernas oaktsamhet och vårdslöshet orsakade Lars Perssons depression och självmord.

Maxstraffet för brottet är ett års fängelse men eftersom de båda cheferna sedan tidigare är ostraffade döms de till villkorlig dom och böter på 23 000 respektive 50 000 kronor.

Lars Perssons änka, Maria Lundqvist Persson, säger att hon är förvånad över domen.

– Jag är jätteglad och omtumlad. Det känns fantastiskt. Men det vore ju hemskt om det inte hade blivit en fällande dom med alla bevis, vittnen och omständigheter som har kommit fram. Om det inte hade räckt när en person dör hade det varit rent skamligt, säger hon.

Den ena chefens försvarare, advokat Andreas Victor, säger att han kommer att överklaga domen.

– Jag är förvånad, det allmänna intrycket jag har fått från kolleger, andra jurister och allmänheten är att det här aldrig kunde räcka för en fällande dom. Men samtidigt vet man att i svåra rättsfrågor kan det gå hur som helst.

Vad säger din klient?

– Han har tagit domen med fattning, men han hade ju också klart för sig att det här kunde gå hur som helst.

Andreas Victor tycker att rätten har lagt för stort ansvar på hans klient.

– Det är ju lätt att vara efterklok. Han var inte passiv utan gjorde vad han trodde var rätt och försökte vara en bra chef. Det finns ju många i målet som har vittnat om att han var en bra chef också, säger Andreas Victor.

Åklagaren Åse Schoultz hoppas att domen ska få Arbetsmiljöverket att bli mer aktivt när det gäller psykosociala arbetsmiljöfrågor.

– I den frågan upplever jag att de inte har varit så aktiva tidigare, säger hon.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!