×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Chefer fällda efter anställds självmord

2014-02-19, Tidningenvision.se

Två chefer i Krokoms kommun fälls för arbetsmiljöbrott i fallet där en socialsekreterare tog sitt liv. Cheferna döms till villkorlig dom och dagsböter

– Jag självklart nöjd med utfallet, säger åklagaren Åse Schoultz.

– Det viktigaste med den här domen är att den sätter fokus på själen i arbetslivet. Det är en välskriven dom som lyfter det psykosociala och visar att det är lika viktigt som ett skydd på en trasig maskin.

Sommaren 2010 tog socialsekreteraren Lars Persson sitt liv. Han ansåg själv att han var utsatt för mobbing och kränkande särbehandling på jobbet från sin närmaste arbetsledare under flera månaders tid.

Åklagaren anser att de båda cheferna som hade arbetsmiljöansvaret gjorde allt för lite för att förbättra hans arbetssituation.

Tingsrätten konstaterar i domen att det måste ha varit uppenbart för de båda cheferna att det fanns stor risk att Lars Persson skulle ta sitt liv. Trots det lät de bli att ta initiativ för att förhindra sjukdom och dödsfall. I stället drev de frågan om att Lars Persson skulle bestraffas med varning och till sist även avsked.

Tingsrätten anser chefernas oaktsamhet och vårdslöshet orsakade Lars Perssons depression och självmord.

Maxstraffet för brottet är ett års fängelse men eftersom de båda cheferna sedan tidigare är ostraffade döms de till villkorlig dom och böter på 23 000 respektive 50 000 kronor.

Lars Perssons änka, Maria Lundqvist Persson, säger att hon är förvånad över domen.

– Jag är jätteglad och omtumlad. Det känns fantastiskt. Men det vore ju hemskt om det inte hade blivit en fällande dom med alla bevis, vittnen och omständigheter som har kommit fram. Om det inte hade räckt när en person dör hade det varit rent skamligt, säger hon.

Den ena chefens försvarare, advokat Andreas Victor, säger att han kommer att överklaga domen.

– Jag är förvånad, det allmänna intrycket jag har fått från kolleger, andra jurister och allmänheten är att det här aldrig kunde räcka för en fällande dom. Men samtidigt vet man att i svåra rättsfrågor kan det gå hur som helst.

Vad säger din klient?

– Han har tagit domen med fattning, men han hade ju också klart för sig att det här kunde gå hur som helst.

Andreas Victor tycker att rätten har lagt för stort ansvar på hans klient.

– Det är ju lätt att vara efterklok. Han var inte passiv utan gjorde vad han trodde var rätt och försökte vara en bra chef. Det finns ju många i målet som har vittnat om att han var en bra chef också, säger Andreas Victor.

Åklagaren Åse Schoultz hoppas att domen ska få Arbetsmiljöverket att bli mer aktivt när det gäller psykosociala arbetsmiljöfrågor.

– I den frågan upplever jag att de inte har varit så aktiva tidigare, säger hon.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Gästspel som chef

De flesta chefer i landsting och regioner är anställda på tidsbegränsade förordnanden. Det underlättar avslut av uppdrag, menar arbetsgivarna. Men Vision varnar för dåliga förutsättningar och svagt skydd.  2018-09-06

Foto: Sören Andersson

Skippade korta kontrakt

I Sörmlands landsting är det numera tillsvidareanställning som gäller för chefer. Det ger ökad trygghet för alla, menar både arbetsgivare och anställda.  2018-09-06

Lotta Dellve, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Ulf Nilsson

”Låt chefer växa in i rollen”

Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, forskar om hållbart ledarskap och chefers förutsättningar. Det har inte gjorts särskilda studier om anställningsformens betydelse, däremot finns resultat som visar på vikten av att ge chefer tid att växa in i rollen som ledare.  2018-09-06

”Vi är långt ifrån färdiga med att skapa bra arbetsvillkor för chefer, utan jobbar medvetet för att försöka bli ännu bättre”, säger Lars ­Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun. Foto: Sören Andersson

Svårt att bemanna drömjobb

Det är fortsatt svårt att rekrytera chefer inom socialtjänsten. Det uppger en majoritet av landets socialchefer i Visions färska socialchefsrapport. Men i Östersund går man mot strömmen.  2018-10-01

Till arkivet

Ledare: Vinna eller försvinna

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!