×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Få i toppen med utländsk bakgrund

2014-04-30, Tidningenvision.se

Många kommuner har målet att de anställda ska spegla befolkningen. Men i verkligheten är det extremt skevt på maktposterna. I Sveriges invandrartätaste kommuner har bara 8 av 97 topptjänstemän utländsk bakgrund, visar Tidningen Visions granskning.

Tidningen Vision har tittat närmare på kommundirektörerna, socialcheferna, personalcheferna, ekonomi­cheferna och samhällsbyggnadscheferna i de 20 kommuner som har störst andel invånare med utländsk bakgrund.

Granskningen visar att bara 4 av 97 toppchefer är födda utomlands. Ytterligare 4 av cheferna är själva födda i Sverige, men har utländska föräldrar. Hälften av de åtta har sin bakgrund i Finland, resten har rötter i Polen, Bosnien, Libanon och Serbien.

Många kommuner har inskrivet i sin policy att kommunen som arbetsplats ska spegla befolkningens sammansättning. Det skulle innebära att i snitt var tredje toppchef borde ha utländsk bakgrund i Sveriges 20 invandrartätaste kommuner.

Och i kommuner som Botkyrka, Haparanda och Södertälje, som toppar listan, borde hälften ha utländsk bakgrund.

Södertäljes personaldirektör Johan Lefverström säger att kommunen har fattat beslut om att personalsammansättningen ska spegla befolkningen och att man följer upp genom att bland annat mäta utländsk bakgrund bland chefer och specialister.

– I högsta chefsledet finns det kanske en som har föräldrar födda utomlands. I övrigt är det så helsvenskt det kan bli. Vi har haft en kultur där vi rekryterar personer som ser likadana ut. Vi måste bli duktigare på att utmana oss själva, konstaterar han.

Varken Johan Lefverström eller någon av de andra personalchefer som Tidningen Vision har talat med har någon quick fix på problemet. Han hoppas att Södertälje kommuns utvecklingsprogram för nya ledare ska bli en viktig drivbänk för att öka antalet framtida ledare med utländsk bakgrund.

– Ska personer med utländsk bakgrund nå högsta nivån, då måste man börja i andra änden. Vi försöker skaffa oss interna rekryteringsbaser. Men att bryta mönster tar lång tid, säger Johan Lefverström.

Men dörren för att en förändring ska kunna ske står faktiskt vidöppen. Fram till 2018 går var fjärde förvaltningschef, totalt 500 personer, i Kommunsverige i pension. Det innebär att det i snitt kommer att göras en ny rekrytering var tredje dag.

Linda Persson Melin, chefs- och ledarskapsstrateg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, hyser viss förhoppning om att andelen chefer med utländsk bakgrund ska ha ökat fram till 2017. Hon märker ett intresse för frågan.

– Jag håller i workshops om hur kommunerna kan starta chefs- och ledarskapsprogram. Där poängteras vikten av att välja den som inte är mainstream. Ju duktigare man blir på kompetensbaserad rekrytering desto fler ledare med utländsk bakgrund kommer vi att få. Att ha människor med flera perspektiv skapar bättre beslut och större kreativitet.

Linda Persson Melin är inte främmande för tanken på någon typ av etnisk kvotering till chefstjänster.

– Etnisk kvotering är ingenting som SKL har tagit ställning till i nuläget, men jag tror att man behöver bli mer okonventionell. Jag kan se fördelarna med kvotering. Att det finns etnisk mångfald är ett egenvärde och för att uppnå det kanske man behöver flytta på folk som sitter i vägen. Men det ju är inget jag bestämmer över, det gör kommunerna själva.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Gästspel som chef

De flesta chefer i landsting och regioner är anställda på tidsbegränsade förordnanden. Det underlättar avslut av uppdrag, menar arbetsgivarna. Men Vision varnar för dåliga förutsättningar och svagt skydd.  2018-09-06

Foto: Sören Andersson

Skippade korta kontrakt

I Sörmlands landsting är det numera tillsvidareanställning som gäller för chefer. Det ger ökad trygghet för alla, menar både arbetsgivare och anställda.  2018-09-06

Lotta Dellve, professor vid Göteborgs universitet. Foto: Ulf Nilsson

”Låt chefer växa in i rollen”

Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, forskar om hållbart ledarskap och chefers förutsättningar. Det har inte gjorts särskilda studier om anställningsformens betydelse, däremot finns resultat som visar på vikten av att ge chefer tid att växa in i rollen som ledare.  2018-09-06

”Vi är långt ifrån färdiga med att skapa bra arbetsvillkor för chefer, utan jobbar medvetet för att försöka bli ännu bättre”, säger Lars ­Liljedahl, vård- och omsorgschef i Östersunds kommun. Foto: Sören Andersson

Svårt att bemanna drömjobb

Det är fortsatt svårt att rekrytera chefer inom socialtjänsten. Det uppger en majoritet av landets socialchefer i Visions färska socialchefsrapport. Men i Östersund går man mot strömmen.  2018-10-01

Till arkivet

Ledare: Vinna eller försvinna

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!