Enat krav på kollektivavtal i privat omsorg
2013-09-23, Tidningenvision.se
17 fackliga och arbetsgivarorganisationer presenterade idag en etisk plattform för äldreomsorgen. För att ansluta sig krävs kollektivavtal. ”En unik överenskommelse”, säger Visions ordförande Annika Strandhäll.
I höstas, efter mycket kritik mot äldreomsorgen, fick socialminister Göran Hägglund (KD) nog och kallade samman en grupp av företrädare för arbetsgivare och fackförbund. Uppdraget var att lansera en etisk plattform för all offentligt finansierad vård och omsorg – både den offentliga, den privata och den som drivs av idéburna organisationer.
I dag presenterades det första resultatet. Arbetsgivarorganisationerna och de fackliga organisationerna är överens om att de vård- och omsorgsföretag som vill ansluta sig ska ha tecknat kollektivavtal.
–Jag tycker att detta är det viktigaste i överenskommelsen. Man är eniga om att kollektivavtal är den modell som gäller för att ha tillräckligt bra anställningsvillkor, säger Annika Strandhäll.
Det kommer att vara frivilligt att ansluta sig till plattformen. Men att ställa sig utanför kommer att bli svårt, menar flera fackliga organisationer.
– Det kommer att bli svårt att bli uppfattad som ett seriöst företag i branschen då, säger Annika Strandhäll.
Inom den privata vården och omsorgen gäller inte det lagstadgade meddelarskyddet, vilket gör att många anställda drar sig för att tala om missförhållanden på jobbet. I den etiska plattformen står att ”meddelarskyddet ska så långt det är möjligt även gälla för anställda hos privata utförare inom offentligt finansierad verksamhet.” När detaljerna nu ska specificeras kommer frågan att ta stor plats.
–Det är juridiskt komplicerat. Vår gemensamma ambition är att tillförsäkra medarbetarna meddelarskydd så långt det går. Min förhoppning är att det här sänder en tydlig signal som gör att medarbetarna kommer att känna sig mer trygga i att våga tala om situationen på jobbet, säger Annika Strandhäll.
Den etiska plattformen ställer också krav på öppenhet när det gäller att redovisa bemanning och utbildningsnivå för de anställda. Ekonomiska resultat som omsättning och vinst ska också redovisas öppet.
Kommuner och landsting åtar sig också att öppet redovisa vilka ersättningsnivåer man betalar ut, samt vilka kvalitetskrav man ställer och vilka uppföljningar som gjorts.
Bland de organisationer som skrivit under överenskommelsen finns, utöver Vision, bland annat Sveriges Kommuner och Landsting, Vårdföretagarna, Arbetsgivaralliansen, Kommunal och Vårdförbundet.