×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Facket tar tuffare tag mot stressig miljö

2013-10-23, Tidningenvision.se

Fackets skyddsombud använder allt oftare sitt vassaste verktyg för att försöka reparera trasiga arbetsplatser i kommuner och landsting. På fem år har antalet 6 6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket fördubblats.

Fakta

  1. Berätta om problemen för chefen.
  2. Prata med ditt skyddsombud, som begär att arbetsgivaren sätter in åtgärder.
  3. Skyddsombudet vänder sig till huvudskyddsombudet om problemet inte rättas till.
  4. Huvudskyddsombudet tar upp frågan i skyddskommittén om problemet kvarstår.
  5. Skyddsombud som inte får svar eller inte är nöjd med arbetsgivarens svar kan vända sig till Arbetsmiljöverket med en 6 6a-anmälan och begära föreläggande (till exempel krav på förbättring av ventilation) eller förbud (till exempel borttagande av maskin).
  6. Om inte föreläggande eller förbud följs kan arbetsgivaren bli tvingad att betala vite.

 

Ett arkiv där ventilationen är så dålig att personalen har svårt att andas. En anställd som blir utfryst av kollegerna. Socialsekreterare med ständiga stressklumpar i magen, politiker som trakasserar tjänstemän och enhetschefer med växande jobbhögar.

Och arbetsgivare som inte gjort något åt problemen, eller åtminstone inte tillräckligt.

Så ser innehållet ut i några av de så kallade 6 6a-anmälningar som Visions skyddsombud har gjort till Arbetsmiljöverket på senare tid. Syftet med en 6 6a-anmälan (uppkallad efter en paragraf i Arbetsmiljölagen) är att sätta press på arbetsgivaren att åtgärda problemen. Gör de inget kan Arbetsmiljöverket hota med vite på upp till flera miljoner kronor.

Mellan 2007 och 2012 ökade antalet anmälningar som rör dålig arbetsmiljö på arbetsplatser inom kommun och landsting med över 100 procent. Och årets siffror visar att anmälningstakten fortsätter att  öka.

Inger Högstedt, inspektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg, pekar på flera orsaker.

– De flesta 6 6a-anmälningar handlar om stress orsakat av alltför hög arbetsbelastning. Det har skett stora förändringar i landsting och kommuner, det ska vara så effektivt så det är inte sant. Det är personalbrist och arbetsmiljön har blivit lidande, säger hon.

Det ökande antalet anmälningar beror också på att den lokala och centrala samverkan mellan fack och arbetsgivare inte fungerar som den ska, menar Inger Högstedt.

– Arbetsmiljön hamnar ofta långt ner på agendan på dessa samverkansmöten. Och det trots att arbetsgivarna brukar hävda att personal är den viktigaste resursen.

– 6 6 a-anmälningar kan vara effektiva när det gäller att få bukt med dåligt fysisk arbetsmiljö. Men att förbättra den psykosociala arbetsmiljön – som kan handla om oro kring omorganisationer, dåligt ledarskap och mobbning – är inte alltid så enkelt.

Högst upp på Visions arbetsmiljöexpert Carola Löfstrands önskelista finns två saker som skulle kunna förhindra dålig psykosocial arbetsmiljö: en föreskrift i ämnet från Arbetsmiljö­verket och en lag om förbud mot trakasserier i arbetslivet.

– Om det fanns en sådan föreskrift och en sådan lag skulle politikerna ta dessa frågor på större allvar och ta hänsyn till dem när de sätter budget. Det skulle kunna förebygga dålig psykosocial arbetsmiljö och leda till att man slapp lägga 6 6a-anmälningar, säger Carola Löfstrand.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Fortbildning ger tätplats

Kompetensutveckling ger försprång för dem som vill ­utvecklas som ledare. Men det ­senaste året blev många chefer utan, visar vår undersökning.  2019-04-29

Michaela Månlycke är nöjd med löne­utvecklingen och att det rekryteras fler chefer. Foto: Mats Samuelsson

Här får de mer och blir fler

Medellönen för enhetschefer i äldreomsorgen ökade med 4,4 procent i fjol, visar Tidningen Visions kartläggning. Alvesta är en av de kommuner där löneutvecklingen varit förhållandevis bra. Orsaken kan vara… Växjö.  2019-04-29

Foto: Anders Andersson

Vlora kämpar för allas rätt

När Vlora Krasniqi av en slump kastades in i chefsrollen upptäckte hon att hon trivs med att leda när det händer mycket. Att skapa struktur är hennes grej, liksom att jobba med frågor hon brinner för – som mänskliga rättigheter.  2019-04-29

Foto: Mostphotos

Chefer mest nätmobbade

Fler personer i chefsposition är ­utsatta för nätrelaterad mobbning på jobbet. Det visar ny forskning från Malmö universitet.  2019-04-29

Till arkivet

Ledare: Nödvändigt att lära nytt

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!