×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Malmö satsar på små grupper

2013-03-08, Tidningenvision.se

I Vårdsverige är hon ett undantag. Omsorgschefen Elisabeth Benediktson leder en personalgrupp med 24 anställda. – Det gör att jag känner både mina medarbetare och de äldre, säger hon.

Dagligen går Elisabeth Benediktson rundor på sina tre våningsplan på Demensboendet Stensjögatan 66 i Malmö. Det är viktigt att synas och finnas till hands för frågor, menar hon. Ibland finns hon även med under måltiderna.

– Jag har koll på vad som händer och har tid att göra uppföljningar. Jag känner mig verkligen delaktig, säger hon.

Den förhållandevis lilla personalgruppen gör att hon inte bara behöver arbeta för att hålla verksamheten flytande. Det finns tid för utvecklingsarbete, både gentemot de äldre och mot personalen. Hon nämner några satsningar: Ett spa för de äldre som några anställda nyligen gjort i ordning. Ständigt arbetar man också med att utveckla måltidsituationerna och med den så kallade reminicensmetoden, ett sätt att hjälpa dementa att kommunicera.

I alla fallen finns Elisabeth Benediktson med som stöd, men håller sig i bakgrunden. Filosofin är att medarbetarna själva ska vara drivande. Att det skapar en delaktighet som alla mår bra av.

Malmö stads målsättning är att ingen chef ska ha mer än 25 underställda. Ambitionen nås inte på alla arbetsplatser. 2011 hade 18 procent av de kommunala cheferna över 30 medarbetare. Bland Elisabeth Benediktson närmaste chefskolleger i omsorgen har de flesta dock grupper som ligger just kring 25 personer.

Fördelarna med en mindre personalgrupp är många, menar Elisabeth Benediktson. Hon pekar bland annat på tryggheten. Hon har tiden att göra uppföljningar om något blivit fel, hinner hålla kontakter med oroliga anhöriga och även stötta personal som har problem privat.

Även bland mätbara faktorer finns vinster. Sjukfrånvaron är låg. Ett 20-tal i personalen är i princip aldrig sjuka och bland de övriga finns en positiv trend.

– Vi har fått ner sjukdagarna rejält. Genom rehabsamtal och att vi hittat ansvarsuppgifter som engagerat mer.

På många arbetsplatser inom vården är hög personalomsättning ett problem. Men inte på Stensjögatan 66. Här råder snarare motsatt dilemma. De flesta på boendet har arbetat här sedan öppnandet 2006.

– Jag tror tvärtom att det ibland vore bra om folk bytte jobb lite mer, så att det inte blir stagnation.

De små grupperna till trots, arbetsuppgifter finns så det räcker och blir över. Elisabeth Benediktson räknar upp mängder av administrativa sysslor. Det är budgetfrågor, scheman, kvalitetsuppföljningar, anställningar, introduktioner av nya och ansvar för fastigheten. Har man inte tillräckligt bra koll är det också risk att kostnader för vikarier och inhyrda hjälpmedel sticker iväg.

Skulle du hinna med att ha några medarbetare till?

– Jag skulle kanske klara av några till. Men i så fall skulle jag behöva mer administrativt stöd och även hjälp med huset från någon fastighetsskötare.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Resan mot framtiden

Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Så lyder riksdagens kaxiga mål. Chefer i kommuner och landsting får bära ett stort ansvar.  2018-11-09

Enhetschefen Louise ­Andersson (mitten) är stolt över sina chefskollegor, och tycker att de är värda den satsning som Sala kommun gör. Foto: Jonas Bilberg

Lönesatsning i flera kommuner

Det är enhetschefernas år i år. I alla fall sett till löneutfallet. Åtminstone i ett flertal kommuner.  2018-11-09

Från präst till före­läsare på heltid. Ann-Christine Ruuth lär chefer göra arbetsplatsen transinkluderande. Foto:  André De Loisted

Transformerar synen på HBTQ

Vad behöver transpersoner på jobbet? Samma sak som alla andra: att bli sedd och bekräftad. Ann-Christine Ruuth har en mission. Att lära chefer HBTQ-kunskap.  2018-11-09

”Vi har haft en bra dialog med arbetsgivaren”, säger Marie-Anne Karlsson (till höger) om beredskapsavtalet. Kollegan Monica Kihlström är också nöjd. Foto: Mikael ljungström

Betald ledighet efter beredskap

Inskränkning i privatlivet men tryggare medarbetare och betald ledighet var nionde fredag. Nu finns beredskapsavtal för enhetschefer i omsorgen i Karlsborgs kommun.  2018-11-09

Till arkivet

Ledare: Ta mig i handen

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!