×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stillasittande jobb kan vara livsfarligt

2013-06-11, Tidningenvision.se

Att sitta still från åtta till fem ökar risken att dö i förtid. Och det går inte att "sudda ut" tiden på kontorsstolen genom att röra sig 30 minuter per dag, som man tidigare trott.

Fakta

Ta regelbundet korta pauser. Till exempel en gång var 20:e minut. Ställ dig upp, sträck ut och skaka loss axlarna lite.

Stå upp delar av dagen. Under den tiden fördubblar du din energiförbrukning (funkar om du har höj- och sänkbart skrivbord).

Ta en kontorspromenad. Gå en extra sväng när du hämtar kaffe eller går till skrivaren.

Skippa internmejlen. Låt bli att mejla om du bara ska kontakta en person som sitter på samma våningsplan, gå till henne eller honom istället.

Ståprata. Ställ dig upp och prata i telefon.

Gå ut. Ta en nypa luft ute på gården eller gatan när du har lunchrast, även om du har matlåda
med dig.

Sitta still åtta timmar på jobbet, sitta i bilen eller på bussen på väg hem och sedan sitta framför datorn eller teven i några timmar. Det är en inte helt ovanlig beskrivning av vardagen för många av oss, i alla fall vissa dagar.

Tidigare har de allmänna rekommendationerna från forskare och myndigheter varit att det är okej att sitta still eller ligga ned 23,5 timmar om dygnet – bara man rör på sig och får upp pulsen minst 30 minuter per dag. Men nya studier slår hål på den myten.

Att sitta still i många timmar varje dag är en riskfaktor i sig som måste vägas samman med hur man lever i övrigt. Många forskare på området är numera överens om att längre perioder av stillasittande ökar risken att drabbas av bukfetma, högt blodtryck, höga blodfetter och typ 2 diabetes. Något som i slutänden leder till hjärt- och kärlsjukdomar och en förtida död.

– Att sitta still i åtta timmar på jobbet ökar risken att bli sjuk. Det gäller även om man till exempel tränar tre timmar varje kväll, som jag gjorde när jag spelade fotboll på elitnivå, säger Elin Ekblom Bak, som skriver en avhandling i ämnet och är doktorand på Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm.

Men det är inte alltid enkelt att börja röra på sig mer. Det finns många saker som är svåra att påverka som leder till att många sitter stilla i timmar varje dag. Till exempel vilka möjligheter som finns till rörelse på jobbet, det är knepigt för en busschaufför att göra annat än att sitta. Eller var man bor, att åka bil till jobbet kan vara enda möjligheten. Hur ens sociala liv ser ut, den som är ensamstående med barn kan ha svårt att komma iväg och motionera på kvällarna. Eller så kan en funktionsnedsättning eller skada utgöra ett hinder. Även hur samhället är planerat påverkar hur mycket befolkningen rör sig.

– Vi rör oss allt mindre. Städerna växer, bil- och bussåkandet har ökat på bekostnad av cyklande och promenader, konstaterar Elin Ekblom Bak.

Det bästa vore att alla hade ett arbete som kräver viss rörelse, att sitta, stå och gå omväxlande. Men så ser inte verkligheten ut och det finns enkla knep förbättra sina chanser till ett långt och friskt liv.

– Små åtgärder har stor effekt. Fundera på när du sitter i längre perioder och om du kan göra något annat i stället?

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!