×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Dina uppgifter registreras i vårt medlemsregister. Med hjälp av uppgifterna betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på din lön varje månad.

Om det inte är möjligt får du ett inbetalningskort hemskickat med posten. Du kan också betala via autogiro.

Du ansluts automatiskt till försäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, och du bör noga läsa informationen som skickas hem till dig när du blivit medlem.

Är du inte fullt arbetsför när du blir medlem behöver du kontakta försäkringsbolaget, eftersom det ställs vissa hälsokrav. Du måste också vara bosatt och folkbokförd i Sverige. Om du anmäler dig som medlem med startdatum bakåt i tiden ska du istället uppfylla kraven den dag du gör medlemsanmälan. Med fullt arbetsför menas att du kan utföra ditt vanliga arbete utan undantag, inte får ersättning som har samband med egen sjukdom, skada eller funktionshinder, eller har vilande sådan ersättning och inte av hälsoskäl har särskilt anpassat arbete, anställning med lönebidrag eller liknande. Är du sjuk kortare tid än 15 dagar räknas du som fullt arbetsför.

Om du betalar din avgift till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien att dras så, om du inte tackar nej till försäkringarna eller kontaktar försäkringsbolaget för att ändra till inbetalningskort eller autogiro.

Vi kommer att skicka dina uppgifter till de försäkringsbolag som Vision har avtal med.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Få heta tips om mutor

2013-06-18, Tidningenvision.se

Anställda i flera kommuner kan slå larm om misstänkta mutor och korruption. Men det är ganska tyst i tipstelefonerna.

Fakta

Förutom Göteborg och Jönköping har även Lidingö och Falun liknande funktioner. I Falun får de anställda vända sig till kommunens revisorer, men hittills har inga tips kommit in. I Lidingö tar stadsjuristen emot tips men inte heller där har något kommit in ännu.

Enköpings kommun ligger precis i startgroparna. Där får anställda eller medborgaren anmäla misstankar till extern part.  I Linköping har politikerna fattat beslut att starta i både kommunen och de kommunala bolagen.

Under de senaste åren har flera mutskandaler avslöjats i Göteborg, Jönköping och Falun. Plötsligt stod det klart att det förekommer mutor och korruption även i Sverige och till och med i kommunerna.

Göteborgs stad beslutade snabbt att inrätta en så kallad whistleblowerfunktion. För att de anställda ska känna sig trygga och säkra på att deras tips inte sopas under mattan valde kommunen att anlita ett externt advokatkontor för att ta emot tipsen.

– Vi har fått ett 40-tal tips sedan vi startade i september 2011. Det mesta har kommit via mejl till oss eller till advokatbyrån, säger Jan Persson, stadsjurist i Göteborg.

En utvärdering som gjordes vid årsskiftet visade att advokatbyrån hade tagit emot 28 tips. Byrån tog 10 000 kronor i månaden och kommunen lade ned i snitt tre timmar på varje ärende. Kostnaden per tips har beräknats till mellan 5 000 och 6 000 kronor.

– Men vi har inte haft några tips om stora mutor. Vi har bara gjort en polisanmälan men den ledde inte någonstans. Det var en gammal grej om en chef på Vinnova som skulle ha låtit leverantörer lägga om ett tak och reparera en båt. Ett dilemma är att många tips är vaga och anonyma, det blir svårt att ställa kontrollfrågor, säger Jan Persson.

Jönköpings kommun införde en liknande funktion förra våren efter flera fall av misstänkta mutor som lett till ryktesspridning, tidningsartiklar och polisanmälningar. De första månaderna fick stadsjuristen Ulrika Rosander ta emot omkring 25 tips. Under hösten sjönk antalet till ett tips i månaden men sedan årsskiftet har det varit tyst.

– Det fanns helt klart ett uppdämt behov. Många av de första ärendena kom i kölvattnet av de tidigare händelserna och rörde ganska gamla saker, säger hon.

Flera av tipsen har lett till polisanmälningar. Ett gick hela vägen till Riksenheten mot korruption men lades nyligen ned i brist på bevis. I ett annat fall, som delvis uppdagades genom ett tips, blev en anställd som hade alltför nära kontakter med en leverantör av med jobbet.

Ulrika Rosander tycker att medvetenheten i kommunen och bolagen har ökat. Hon får oftare frågor från anställda om de kan följa med leverantörer på idrottsevenemang eller ta emot gåvor. Även leverantörerna har blivit mer medvetna.

– Det är faktiskt inte ovanligt att företag ringer inför en avtackning av en tjänsteman och undrar vad de kan ge för gåva utan att någon riskerar problem, säger hon.

Det finns också kritik mot whistle­blowerfunktionerna. Vision i Göteborg motsatte sig införandet med motiveringen att det kunde leda till ryktesspridning och skvaller från anställda som är sura på chefen.

Avdelningens ordförande Marcus Gustavsson tycker fortfarande att kommunen i stället ska satsa på värdegrundsarbete så att de anställda vet vilka värderingar och regler som gäller.

– Whistleblowerfunktionen inger en falsk trygghet, då kan arbetsgivaren säga att den har gjort någonting. Tänk om man hade lagt pengarna på arbetsmiljöfrämjande åtgärder i stället, säger han.

Stadsjuristen Jan Persson håller med om att det förekommer skvaller och anonym smutskastning men tycker att de problemen går att hantera. Det finns inga planer på att lägga ned funktionen.

– Vi har redovisat kostnaderna för kommunstyrelsen och de har inte sagt något så jag utgår från att vi fortsätter. En vacker dag kanske det trillar in ett jätteviktigt tips. Det är som nödutgången på ett diskotek, det är viktigt att den finns men den behöver kanske aldrig användas.

 

 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Illustration: Erica Jacobson

Lätt gå vilse i testdjungeln

Majoriteten av kommunerna och landstingen låter personlighetstester väga tungt vid chefsrekryteringar, visar Chefen i fokus granskning. Trots det används tester som saknar vetenskapligt stöd av många arbetsgivare.  2018-01-29

Enhetschefen Sofia Claesson tycker att flyktingströmmen har gjort att samverkan mellan olika aktörer har förbättrats. Foto: Rickard Kilström

”Flyktingar bidrar positivt”

Mer än varannan chef upplever positiva förändringar i verksamheten i samband med att fler människor har flytt till Sverige de senaste åren. Det visar Visions färska rapport om flyktingsituationen.  2018-01-29

Kristina Henriksson hoppas på mer lön i ­jämställdhetens namn. Foto: Tomas Bergman

Jämställd lön ger extra tusenlappar

Chefer inom socialförvaltningen i Kalix kommun får ett extra lönepåslag med upp till några tusen kronor. Detta sedan en kartläggning visat på löneskillnader som inte kan förklaras med annat än kön.  2018-01-29

Foto: Mostphotos

Så stoppar du sextrakasserier

Metoo-uppropet har visat hur vanligt det är med sexuella kränkningar. Som chef är det ditt ansvar att se till att sådana inte ­förekommer på din ­arbetsplats. Så här gör du för att förebygga, ­utreda och stoppa trakasserierna.  2018-01-29

Till arkivet

Ledare: "Övergreppet var mitt straff""

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!