×

 

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

  • Under 30 år? 100 kr för hela första året
  • Student? 100 kr för hela studietiden

Om medlemskapet

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten. Jag kan också betala via autogiro eller e-faktura.

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Privat konkurrens trissar upp bolagens vd-löner

2013-01-25, Tidningenvision.se

Toppcheferna i de kommunala bolagen har högre löner än kollegerna i kommuner och landsting. Konkurrensen med näringslivet pressar upp lönerna till allt högre nivåer.

Att bilda kommunala bolag har varit en trend sedan 1980-talet. I dag finns 1 734 kommun- och landstingsägda bolag i Sverige. 21 av de 30 största bolagen verkar inom energi- och bostadssektorn. Alla konkurrerar med den privata marknaden och måste både ge vinst och ta samhällsansvar.

Tidningen Visions genomgång visar att vd-lönerna i de 30 största bolagen är betydligt högre än för de bäst betalda kommun- och landstingscheferna.

Den högst betalda tjänstemannen i landstingen, Birgir Jacobsson, chef för 15 000 anställda på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, tjänar 179 900 kronor i månaden. Det kan jämföras med Tomas Werngren, chef över 64 anställda på Kommuninvest, som har en månadslön på 219 400 kronor.

I kommunerna tjänar Stockholms stadsdirektör Irene Svenonius mest. Hon basar över 40 000 anställda och tjänar 146 000 kronor.

Anna Thomasson, som forskar om kommunala bolag vid Lunds universitet, säger att bolagiseringar tenderar att driva upp topplönerna.

– Generellt kan man se att lönerna blir lite högre när en verksamhet övergår från förvaltningsform till bolagsform. En förklaring kan vara att det finns större utrymme för bonussystem som är kopplade till resultatet, säger Anna Thomasson.

En annan förklaring är konkurrensen med privata företag. Det anser Monica Ericsson, vd för KFS, en arbetsgivarorganisation för kommun- och landstingsägda bolag.

– Då ska ju villkoren för både medarbetare och chefer vara marknadsanpassade och konkurrenskraftiga. Det gäller ju framför allt i energibolag där konkurrensen är stor men även i vissa andra bolag.

Det är inte bara Tomas Werngren på Kommuninvest som har en riktigt hög lön. Anders Jonsson är vd på Tekniska verken som ägs av Linköpings kommun. Han rekryterades 2010 och tjänar nu 208 000 kronor i månaden. Det kunde dock ha blivit betydligt dyrare, säger Gösta Gustavsson (C), styrelseordförande i Tekniska verken.

– Han har klart lägre lön än sin företrädare som hade mer än 100 000 kronor mer i månaden. Några som vi intervjuade hade dubbelt så höga lönekrav som Anders Jonsson sedan fick, säger Gösta Gustavsson.

Han tycker att Anders Jonsson är väl värd sin lön men han är kritisk till vd-lönerna i framför allt stora privata företag som han kallar orealistiska. Han befarar att konkurrensen med de privata företagen
kommer att göra det svårt att hitta bra chefer.

– Bland dem som är duktiga är lönekraven väldigt höga. Det kan naturligtvis ge problem att hitta folk om man har en begränsning i vad man tycker är rimligt att betala, säger han.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Illustration: Helena Bergendahl

Resan mot framtiden

Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Så lyder riksdagens kaxiga mål. Chefer i kommuner och landsting får bära ett stort ansvar.  2018-11-09

Enhetschefen Louise ­Andersson (mitten) är stolt över sina chefskollegor, och tycker att de är värda den satsning som Sala kommun gör. Foto: Jonas Bilberg

Lönesatsning i flera kommuner

Det är enhetschefernas år i år. I alla fall sett till löneutfallet. Åtminstone i ett flertal kommuner.  2018-11-09

Från präst till före­läsare på heltid. Ann-Christine Ruuth lär chefer göra arbetsplatsen transinkluderande. Foto:  André De Loisted

Transformerar synen på HBTQ

Vad behöver transpersoner på jobbet? Samma sak som alla andra: att bli sedd och bekräftad. Ann-Christine Ruuth har en mission. Att lära chefer HBTQ-kunskap.  2018-11-09

”Vi har haft en bra dialog med arbetsgivaren”, säger Marie-Anne Karlsson (till höger) om beredskapsavtalet. Kollegan Monica Kihlström är också nöjd. Foto: Mikael ljungström

Betald ledighet efter beredskap

Inskränkning i privatlivet men tryggare medarbetare och betald ledighet var nionde fredag. Nu finns beredskapsavtal för enhetschefer i omsorgen i Karlsborgs kommun.  2018-11-09

Till arkivet

Ledare: Ta mig i handen

Lotta Ekstedt, chefredaktör

Läs ledaren här!